Vitatják a lakosság túlzott hitelfelvételétől való félelelm megalapozottságát

Megalapozatlan az a félelem, ami a napokban látott napvilágot arról, hogy a lakosság túlságosan sok hitelt vesz fel – reagált a hétfőn több helyütt elhangzott hírekre az UniCredit Bank vezérigazgatója, Patai Mihály egy sajtóbeszélgetésen.

Hétfőn nyilatkoztak úgy banki szakemberek, hogy megállíthatatlanul emelkedik a magánszemélyek hitelállománya, és egyre többen a napi megélhetésre vesznek fel kölcsönt.

A nézetkülönbség okáról a Független Hírügynökség kérdésére Patai Mihály elmondta: szerinte akik ezt állítják, azok csak az elmúlt néhány év tendenciáját nézik, ami valóban a hitelállomány meredek felfelé íveléséről tanúskodik. Csakhogy 2006 végén a bruttó hazai termékre (GDP) vetítve lényegében ugyanannyi (19,9 százalék) volt a lakossági hitelek összege, mint 1989-ben (18,4 százalék). Az 1990-es években aztán – például a volt szocialista vállalati rendszer szétesése miatt – az életszínvonallal együtt zuhanásszerűen süllyedt a lakosság hitelfelvétele, amiből 2000 óta kezd felkapaszkodni.

A bankok egyébként olyan hitelminősítő eljárásokat alkalmaznak, amelyekkel elejét lehet venni annak, hogy a jövedelemhez vagy vagyonhoz képest túlzottan sok kölcsönt vegyenek fel az emberek – tette hozzá a bankvezető.

Az UniCredit vezérigazgatója emellett elmondta, hogy az anyacég szintjén az olasz UniCredit és a német HVB összeolvadásából létrejött pénzintézet a magyarországi piacon 5,5-ről 2006 végére 6,3 százalékra növelte részesedését, amelyet idén 6,5 százalékra szeretnének megtoldani. Adózás előtti nyeresége tavaly 24,4 milliárd forint lett, ami csak másfél százalékos növekedés. Ennek oka a folyamatos terjeszkedés, tavaly 23 új fiókot nyitottak, ami nem kis összeg az egységenként átlagosan 70-90 milliós költséget figyelembe véve. Sok pénzbe került a névcsere és az arculatváltás is.