Vita Keszthelyen: utcai bazár, vagy sétálóutca?

A városkép javítása érdekében korlátoznák a kereskedők közterület-foglalását Keszthely sétálóutcájában. A terv óriási vitát váltott ki: az önkormányzat szerint a bazárhoz hasonlító terület nem méltó a Festetics-kastélyhoz, a kereskedők pedig forgalomcsökkenéssel és megszűnő munkahelyekkel érvelnek.

A keszthelyi önkormányzat szerint a sétálóutcában éppen a sétának marad kevés hely azzal, hogy a kereskedők az üzleteken kívül kínálják az árujukat és az arra járóknak állványokat kell kerülgetniük. Pálinkás Róbert alpolgármester azt sem tatja jónak, hogy a bazár eltakarja a történelmi épületeket, szerinte a vitás közterületen hangulatos üzleteknek kellene sorakozniuk, amelyek méltóak a Festeticsekhez. Elmondta, hogy az önkormányzat közvélemény-kutatást tart a kérdésről, és az eredményt figyelembe veszik a döntésnél.

A kereskedők nem támogatják az ötletet. Egyrészt forgalomcsökkenéstől tartanak, másrészt arra hivatkoznak, hogy munkát adnak az embereknek. Számításaik szerint a nyári szezon idején úgy 50-60-an jutnak kereseti lehetőséghez az utcai árusításból. Azt mondják, ha az önkormányzat megtiltja ezt a fajta kereskedést, akkor ezeknek az embereknek megszűnik a munkahelyük.Sporthírek