Vita az EU-elnökség forrásairól – a Fidesz átcsoportosítást szorgalmaz

Németh Zsolt, a külügyi bizottság fideszes elnöke szerint a kormánynak biztosítania kell a fedezetet a 2011-es EU-elnökség finanszírozásához, akár a költségvetési tartalék terhére. Az ellenzéki politikus az elnökségi munkacsoport szerdai ülése után elmondta: félõ, hogy a szaktárcák forrás híján nem tudják majd idõben megkötni a szerzõdéseket, ami az egész felkészülést hátráltatja. Az MSZP-t Kocsi László képviselte a munkacsoportban; a szocialista politikus szerint nincs olyan körülmény, amely a magyar uniós elnökség költségvetési alapjait kérdésessé tenné.

Az EU-elnökségre való felkészüléshez idén 9 milliárd forintot irányoztak elõ, amelybõl 2,1 milliárdot külföldi ingatlanok értékesítésébõl akar biztosítani a kormány. A Fidesz szerint azonban felettébb kétséges, hogy ez a pénz valóban be is folyik az államkasszába. Németh Zsolt úgy tudja, a kormány március 15-ig nem utalja át a minisztériumok számára az elnökségi felkészüléshez szükséges összegeket, azok pedig nem tudják megkötni a szerzõdéseket emiatt. A Fidesz szerint így komoly késedelmet szenved az ország, ráadásul a logisztikai, illetve infrastrukturális felkészülésben is van elmaradás. Ennél is nagyobb probléma, hogy a Ferihelyi kormányváróval kapcsolatban alapvetõ döntések nem születtek meg; erre mindenféleképpen megoldást kell találni – fogalmazott Németh Zsolt. Hozzátette, 700 köztisztviselõ EU-s elnökségi pótlékát sem fizették még ki, amit tavaly nyár óta kellene.

Az MSZP-s Kocsi László szerint a Fidesz túldramatizálja a problémát, amikor az állami vagyon “elkótyavetyélésérõl” beszél, hisz a költségvetési gazdálkodások teljesen megszokott eleme, hogy ingatlanok értékesítésébõl remél bevételt. Ez a tényezõ nem teszi kockázatossá a 2010-es elnökség finanszírozását – jelentette ki. Kocsi László szerint vannak még viták a felkészülés anyagi vonzatairól, de a cél továbbra is az, hogy a pénzügyi feltételek minél jobbak legyenek.Sporthírek