Vita a Főgáz és a Főtáv között – RTL Híradó

Nem érdemes leválni a távfűtésről, mert a gázfűtés szénmonoxid-mérgezést okozhat, és akár fel is robbanhat az új gázkazán. Egyebek mellett ez áll a Főtáv hirdetésében, amely arról próbálta meggyőzni a fogyasztókat, hogy maradjanak a távfűtésnél. A Főgáz szerint ez a hirdetés inkorrekt – számolt be az RTL Híradó.

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a távfűtés lényegesen drágább, mint a gázfűtés. Ezért nagyon sok távfűtéses lakás akart leválni a rendszerről, de ezt az önkormányzatok különböző rendeletekkel megakadályozták. Májusban azonban döntött az Alkotmánybíróság, eszerint ilyen korlátozásra az önkormányzatoknak nincs joguk, a lakástulajdonosok szabadon válthatnak.

Ezután sokan váltani is akarnak. A Főtáv egy hirdetésében 13 érvet sorolt fel, hogy miért nem érdemes ezt megtenni. Szerintük ugyanis évente Magyarországon több száz ember hal meg szénmonoxid-mérgezésben, a rosszul beállított gázkészülékek miatt. Ráadásul sok esetben fel is robbannak a készülékek.

A Főgáz szerint ez a hirdetés inkorrekt.

Olyan kijelentéseket tettek, ami mellett nem mehettek el szó nélkül – mondta Koncz László, a Főgáz igazgató-helyettese. Szerinte a hirdetésnek vannak olyan üzenetei, amik nem teljesen valósak, illetve túldomborít egy-két esetet, mint például a mérgezés vagy az esetleges robbanás.

A Főtáv szerint viszont ezek valós problémák lehetnek egy új, központi gázkazánnál is.

Tudnia kell mindenkinek, aki változtatni akar, hogy milyen előnyöket, miyen biztonságot jelent a távhőszolgáltatás a fogyasztó számára – mondta Balog Róbert, a Főtáv szóvivője.