Viszik, mint a bronzot – egyre több a színesfémlopás, szobrokat, síremlékeket visznek el a tolvajok

A színesfémtolvajok elleni hatékonyabb fellépés lehetőségeit vizsgálja a rendőrség, miután kiderült, hogy évek óta egyre több olyan lopás történik, ahol értékes fémből készült szobrokat, emlékműveket vagy éppen közműcégek tulajdonában lévő alkatrészeket visznek el a tolvajok.

Az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivői irodája a Független Hírügynökséget úgy tájékoztatta, hogy az elmúlt éveket tekintve 2001-ben volt a legtöbb színesfém lopás. A következő évben ezeknek a bűncselekményeknek a száma erősen visszaesett, viszont azóta folyamatosan növekszik. Az ilyen lopásokból tavaly már 844 volt, de a tendencia azóta is növekedést mutat. Idén az első félévben már 562 olyan helyre hívták a rendőröket, ahonnan rézből, alumíniumból, vagy bronzból készült tárgyakat vittek el.

Ezekbe a lopásokba beletartoznak a szoborlopások is. Ilyen volt Hofi Géza síremlékének nagy közfelháborodást kiváltott meggyalázása, vagy a Gellérthegyen felállított filozófus szobrok egy részének eltüntetése. A gödöllői Teleki-szobor ellopásakor Gémesi György polgármester felháborodott hangú közleményben kérte a kormányt a színesfémekkel való visszaélések elleni fellépésre. Ennek a szobornak az értéke egyébként két és félmillió forint.

Az elmúlt hetekben ismét egyre több, főleg bronzból készült szobrot és egyéb tárgyat loptak el. Így például loptak harangot Oroszlányból, Szegeden egy háborús emlékműről vitték el a bronz díszeket. De Debrecenben például egyenesen egy galériából loptak el egy bronz szobrot.

A Független Hírügynökségnek egy színesfém kereskedelemmel is foglalkozó cég munkatársa úgy nyilatkozott, hogy jelenleg nyolcszáz forintot, vagy annál is többet adnak az átvevőhelyeken egy kiló bronzért. Az ellopott szobrok, ha színesfém tolvajok vitték el, már nem valószínű hogy előkerülnek. Az ilyen ötvözetből készült tárgyak ugyanis akár kalapáccsal is percek alatt felismerhetetlenné tehetőek.

Az Országos Rendőr-főkapitányság a Független Hírügynökséget úgy tájékoztatta, hogy a szobrok, emlékművek ellopása mellett a legnagyobb kárt a közmű-, vagy egyéb cégek berendezéseinek megrongálásával okozzák a színesfémtolvajok. A bennük található értékes anyagokért ugyanis hőtáv-vezetékeket, vasúti berendezéseket, trafóházakat, elektromos elosztó szekrényeket, postai kábeleket lopnak el, vagy szednek szét a tolvajok. Az Országos Rendőr-főkapitányságon jelenleg olyan előkészítő munka folyik, melyben azt vizsgálják, milyen módszerekkel lehetne ezt a típusú bűnözést visszaszorítani. A rendőrség a munkába bevonta a legnagyobb kárt elszenvedett cégeket is.

A feladatok meghatározásáról és a munka pontos folyamatáról a rendőrség egyelőre nem adott információt. Az ORFK Szóvivői Irodáján a munka eredményéről későbbiekben, a rendőrség lehetőségeinek felmérése után ígértek tájékoztatást.