Viszály Párizs és az Európai Bizottság között a cigányok kitoloncolása miatt

Viszály Párizs és az Európai Bizottság között a cigányok kitoloncolása miatt
Visszautasította szerdán a francia államfő hivatala az Európai Bizottsági igazságügyi biztosának keddi vádjait, amelyek szerint az illegálisnak tartott cigánytáborok felszámolása, valamint a cigányok hazatoloncolása “szégyenteljes, és a második világháború óta ilyet nem tapasztalt Európa.”

Jose Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke szerdán támogatásáról biztosította a Franciaországot érő bírálatokat, ugyanakkor helytelennek nevezte a második világháborús deportálásokkal való összehasonlítást.

Az igazságügyi biztos, Viviane Reding kedden hasonlította a főleg romániai és bulgáriai cigányok deportálását a második világháborús eseményekhez. A francia hatóságok Nicolas Sarkozy elnök “bűnözés elleni harcának” jegyében eddig több mint 100, illegálisnak tartott cigánytábort számoltak fel eddig, és küldtek haza több mint ezer romát, különgépeken. Sarkozy “a gyerek-kizsákmányolás és az emberkereskedelem fészkeinek” nevezte a cigánytáborokat.

A szerdai kabinetülés után a francia kormány szóvivője azt mondta: “elfogadhatatlan egy történelmi tömegtragédiához hasonlítani a mostani helyzetet”. Luc Chatel úgy fogalmazott, hogy “az ilyen kijelentések ellentétet szítanak a francia nép és az európai intézmények között.” A szóvivő “reményét fejezte ki, hogy Viviane Reding a személyes véleményét mondta el. Pia Ahrenkilde, az Európai Bizottság szóvivője ellenben azt mondta, hogy a biztos az egész bizottság nevében beszélt.

A viszály egy nappal azelőtt pattant ki, hogy Brüsszelben csúcstalálkozót tartanak a közösség tagországainak vezetői. Nicolas Sarkozy hivatala azt közölte szerdán, hogy a romák kitoloncolásának ügye nem lesz napirenden,a brüsszeli csúcson.
– Független Hírügynökség –