Visszavonta a dioxin-rendeletet a főállatorvos

Az országos főállatorvos szerdán visszavonta a február 1-jén kihirdetett dioxin-rendeletet. A német hatóságok megfelelő hatékonysággal végzik az ellenőrzéseket és megakadályozzák a szennyezett termékek forgalomba hozatalát, amit a hazai vizsgálatok is alátámasztanak – közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium sajtóirodája.

Az Európai Bizottsággal és Németországgal folytatott napi szintű konzultációkat követően bizonyossá vált, hogy a német hatóságok kiemelten és megfelelő hatékonysággal végzik a dioxinszennyeződéssel érintett takarmány-előállítók és állattartó telepek ellenőrzését, kiszűrik a dioxinnal potenciálisan szennyezett termékeket, és megakadályozzák azok forgalomba hozatalát. Az intézkedések hatékonyságát a hazai vizsgálati eredmények is alátámasztották. Kardeván Endre országos főállatorvos ezért szerdán visszavonta a február 1-jén kihirdetett dioxin-rendeletet.

A magyar hatóság legfontosabb feladata továbbra is- az Unió céljaival összhangban – a lakosság egészségének védelme, az élelmiszerekbe vetett bizalom fenntartása és megerősítése, ezért továbbra is fenntartja a szigorú ellenőrzéseket. Az élelmiszerlánc-felügyeletért felelős hatóság a meglévő eszközrendszerével hatékonyan képes kiszűrni a külföldről származó szennyezett termékeket – áll a közleményben.