Helyi közélet

2010.08.05. 20:04

A bűnözés teljes felszámolása illúzió

<p>Miskolc - Két hét leforgása alatt két rendőr is az utcán lelte halálát. Egyiküket egy ámokfutó gázolta el, míg munkatársát lövések terítették le.</p>

A politikai pártok azonnal közreadták véleményüket. A Jobbik közleményben üzent a kormánynak, hogy várja „a közbiztonság helyreállítása érdekében a kormány és a rendőri vezetés határozott, a rendőrség állományának védelmét és a békés állampolgárok érdekeit szem elé helyező lépéseit”, az MSZP pedig arra kérte a kormányt, a többi parlamenti párttal közösen dolgozzon ki olyan programot, mellyel a rendőrség rangja megerősíthető.

A szigorítás nem megoldás

Az általunk megkérdezett kriminálpolitikai szakember, dr. Finszter Géza, az Országos Kriminológiai Intézet büntetőjog-tudományi osztályának főmunkatársa szerint jogi eszközökkel a rendőrök védelmét tovább már nem lehet fokozni. „Mindenki nagyon jól tudja, hogy a bűnözést teljes mértékben nem lehet felszámolni. Voltak ilyen szólamok a szocializmusban is, hogy felszámolják a bűnözést, de ez csak illúzió”, mondta. A kriminológus szerint a Büntető Törvénykönyv fokozottan védi a hivatalos személyeket, és amíg a büntetés mértékében elmehet, addig el is megy.

A rendőrség tekintélyével semmi baj nincs, annak megmentéséért tehát nem is kell tenni semmit, szögezte le dr. Finszter Géza. Tudomásul kell venni, hogy a magyarországi bűnözés változott meg, és nem a rendőrség tekintélye csökkent, megjelentek olyan bűnözői „trendek”, aminek köszönhetően a bűnelkövetők egy köre agresszívebb, erőszakosabb lett.

Őrültek márpedig vannak

A törvényi szigorításokkal nem lehetne megóvni a rendőröket, mert őrültek, irracionálisan gondolkodó, cselekvő, érzelmileg sivár emberek mindig is lesznek, akiknek nem lehet kiszámítani a reakcióit, s akik nem mérik fel tetteik következményeit, így azt sem mérlegelik, milyen büntetést kaphatnak a tettükért – mondta a kriminológus. Az áldozatok családtagjaival együttérezve, de el kell fogadnunk, hogy előfordul ilyesmi, történnek tragédiák, amelyek kivédésére nincs receptünk.

- ÉM-SZP -

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában