Visszatért Milosevics kora – állítják szerb újságírók az új médiatörvény kapcsán

Elfogadta a szerb parlament hétfõn a vitatott új médiatörvényt, ami bírálói szerint kihívást jelent a sajtószabadság ellen, mivel komoly büntetésekkel fenyegeti az újságírókat. A törvényt, amit az EBESZ és számos sajtószervezet is kritizált, az után fogadta el a belgrádi parlament, hogy a Nyugat-barátnak tartott Borisz Tadics államfõ kormányzó koalíciója kivett a jogszabálytervezetbõl kettõt a leginkább bíráltak közül.

Az elfogadott törvény értelmében átszámítva 30 millió forintra büntethetik azt a kiadót, szerkesztõt és újságírót, aki hamisnak vagy rágalmazónak minõsíthetõ információt közöl a lapjában. A konkrét összeget adott esetben az újság példányszámához és napi reklámbevételéhez mérik. Ugyancsak fizetniük kell az elektronikus médiumoknak hasonló “vétség” esetén, méghozzá a napi reklámbevétel nagyságában. A bírálók szerint ennek egyenes következménye lesz az öncenzúra beindulása.

Hans Ola Urstad az EBESZ szerbiai megbízottja közleményben figyelmeztetett még a múlt héten, hogy komoly következményei lehetnek a törvénynek, mivel az amúgy is rosszul fizetett újságírók és nehezen mûködõ lapok többsége számára ez “végzetes lehet, és emiatt megszûnhetnek lapok, az újságírók pedig feladják hivatásuk elveit
A törvénytervezetbõl ejtett a kormánykoalíció két passzust. Az egyik megkövetelte volna, hogy számolják fel azokat a lapokat, médiumoktól, amelyek három hónapnál hosszabb ideig veszteségesek. A másik az összes médiumtól megkövetelte volna, hogy fizessenek letétként 50 ezer eurót, vagyis több mint 13 és fél millió forintot.

Szerb újságírók és kiadók szerint a módosított médiaörvény olyan, mintha visszaértek volna a milosevicsi idõk. A Szerb Sajtószövetség felszólította Tadics elnököt, hogy ne írja alá a törvényt. Szerb újságíró szervezetek már a voksolás elõtt bejelentették, hogy az alkotmánybíróságon támadják meg a hétfõi döntést.