Visszatért az iraki kormányba a legnagyobb szunnita csoport

Visszatért szombaton a síita irányítású iraki kormányba az onnan egy éve kilépett legnagyobb szunnita politikai csoport. Az Iraki Megegyezés Front nevű tömörülés hat miniszteri posztot vett fel a parlament jóváhagyása után. A szunniták visszatérését a kormányba a felekezetek közötti megbékélés egyik fontos lépésének tekintik.

A 2005-ös választásokon 44 képviselői helyet szerzett Iraki Megegyezés Front a legnagyobb szunnita tömörülés a főleg síita és kurd többségű bagdadi parlamentben. A csoport miniszterei 2007 augusztusában vonultak ki a síita vezetésű kormányból, azzal vádolva a síitákat és a kurdokat, hogy kisajátítják a hatalmat. A Front nagyobb beleszólást akart elérni a belbiztonsági kérdésekbe, abban az időszakban, amikor a síita vezetésű kormány a szunnita lázadók elleni harcra koncentrált.

A két fél közötti feszültség idén februárban kezdett csökkeni, amikor hatályba lépett egy amnesztia törvény, amely lehetővé tette több ezer szunnita arab szabadon engedését, majd a síita harcosok elleni márciusban indult kormányzati fellépés Bászrában és Bagdadban is segítette a felek közeledését.