Friss hírek

2008.08.26. 19:21

OKM: Nem iskolabezárásokra ösztönöz az új finanszírozási rendszer

<p>Évek óta nem változtak a közoktatásról szóló törvénynek azok a rendelkezései, amelyek az iskolai osztályok átlag-, illetve maximális létszámát meghatározzák. Így reagált közleményében Szüdi János közoktatási szakállamtitkár a Magyar Nemzet keddi cikkére. A lap szerint az általános iskolák felső tagozatán az eddiginél magasabb osztálylétszámhoz kötné az állami támogatást a szaktárca.</p>

A közoktatásról szóló törvénynek azok a rendelkezései, amelyek meghatározzák az iskolai osztályok átlaglétszámát és maximális létszámát, évek óta nem változtak. Két tanévvel ezelőtt azonban a költségvetésről szóló törvény bevezette a teljesítménymutatót. Ez határozza meg azt az alap támogatási összeget, amelyet az iskolafenntartók - több más forrás mellett - igénybe vehetnek. A teljesítménymutató a korábbi becslések helyett a tényleges, a törvényben meghatározott komplex mutatókra épül - olvasható az oktatási tárca közleményében.

Az új rendszert fokozatosan vezetik be azokon az évfolyamokon, amelyeket már a változtatás után indítottak. A most kezdődő tanévben ez az első-második, az ötödik-hatodik és a kilencedik-tizedik évfolyamot érinti. A többi évfolyam osztályainál a teljesítménymutató paraméterei kedvezőbbek, mint a törvényi paraméterek.

A közlemény szerint a finanszírozás új rendszere nem az iskolabezárásra, hanem az együttműködésre ösztönöz, egyre növekvő mértékben támogatja az önkormányzati összefogást. Ezt a költségvetés többlettámogatással segíti, melynek összege az előző évhez képest 4 milliárd forinttal nőtt, így meghaladja a 13 milliárd forintot.

A Magyar Nemzet kedden azt írta, hogy az általános iskolák felső tagozatán az eddiginél is magasabb osztálylétszámhoz kötné az állami támogatást a szaktárca. Az intézmények eddig akkor kapták meg a pénzt, ha az 5. évfolyamon legalább a törvényben előírt átlaglétszám 60 százalékát, vagyis a 14 főt elérte a gyerekek száma. Úgy tudják, szeptembertől az átlaglétszám 75 százalékát kell elérni, vagyis legalább 17 gyereknek kell járnia egy osztályba ahhoz, hogy az intézmény megkapja a szükséges támogatást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!