Visszatérnek a szerb nagykövetek?

A hétvégén arról egyeztet a szerb elnök és külügyminiszter, hogy visszatérhetnek-e állomáshelyükre azok a nagykövetek, akiket Belgrád azért hívott haza, mert a fogadó ország elismerte Koszovó függetlenségét. Minderről a Danasz című szerb lap ír szombati számában. Az újság szerint elsősorban az amerikai, az uniós és a szomszédos államokba, így Magyarországra térhetnek vissza a diplomaták.

Az újság úgy tudja, hogy a kérdés a kormány következő, csütörtöki ülésén kerülhet a kabinet elé. Diplomáciai források szerint a nagykövetek szeptemberben térhetnének vissza állomáshelyeikre.

Az egykori jugoszláv külügyminiszter, Goran Szvilanovics azt mondta a lapnak, hogy Belgrád számára fontos lenne, ha a nagykövetek ott lehetnének az európai és tengeren túli fővárosokban. Így tudnák elősegíteni az együttműködést a két oldal között. A volt tárcavezető szerint legkésőbb októberig meg kellene oldani a Koszovói függetlenség miatti válságot az Unióval, mert különben belgrád oylan helyzetbe kerül, hogy a kormány egyik célkitűzését, sem a koszovói rendezést sem pedig az uniós tagságot nem tudja megvalósítani.

A zömében albánok lakta Koszovó idén februárban kiáltotta ki egyoldalúan elszakadását Szerbiától. Ezt Belgrád nem hajlandó elfogadni. A szerb vezetés tavasszal hazahívta azon országokból a nagyköveteket, amelyek elismerték az egykori szerbiai tartomány függetlenségét.