Friss hírek

2009.10.29. 11:54

EGÉSZSÉG - Cukorbaj ellen jobb a diéta és a mozgás, mint a gyógyszer

<p>A cukorbetegséget akár 10 éven át jobban távol tartja a körültekintõ diéta és a rendszeres mozgás, mint a gyógyszer. Ezt amerikai kutatók állapították meg, és eredményeiket a BBC brit közszolgálati hírportál ismertette csütörtökön a Lancet brit orvosi hetilap alapján.</p>

Az amerikai orvosok 3 ezer túlsúlyos emberrel elõbb elvégeztettek egy hároméves diabéteszmegelõzési programot, majd 7 éven át kísértek figyelemmel az egészségük alakulását.

A hároméves programban a kísérleti alanyokat három csoportra osztották, az egyik diétázott és naponta félórát mozgott, a második gyógyszert kapott, a harmadik placebót.

Kiderült, hogy a diétázó és sportoló csoportból 58 százalékkal kevesebbnek lett 2-es típusú (felnõttkori) diabétesze, mint a placebósoknak. A gyógyszereseknek csak egyharmaddal csökkent a kockázatuk a placebós csoporthoz képest.

A 7 év eltelte után is abban a csoportban lett kevesebb a cukorbaj, amelyik annak idején diétázott és sportolt, annak ellenére, hogy az évek múltával az egykori gyógyszeres és placebós csoport tagjai is gondosabban megválasztották már az étrendjüket, és szintén igyekeztek mozogni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!