Visszaszorul a tüdőszűrés

Megszűnhet a szervezett tüdőszűrés. A tervek szerint behívót a jövőben csak a különösen veszélyeztetett emberek kapnának, például a 40 évnél idősebb dohányosok.

A csoportos vizsgálatot azért szüntetnék meg, mert a tbc ma már nem népbetegség, és a hagyományos szűrés nem elég hatékony a rák ellen. Mire a daganat ugyanis láthatóvá válik a röntgenképen, akkor már keveset segíthet a betegen egy műtét.

Magyarországon az 50-es, 60-as években hozták létre a tüdőgondozó hálózatot, mert akkor nagyon sok tbc-s beteg volt. Most körülbelül 160 szűrőállomás van az országban. Az Egészségügyi Minisztérium helyettes államtitkára azt mondta, hogy nem akarják ezeket felszámolni, csak a feladataikat változtatják meg. Döntés még nincs az ügyükben.

A Magyar Hírlap úgy tudja, hogy a tüdőszűrő hálózat átalakításáról szóló tervvel néhány hét múlva foglalkoznak a minisztérium vezetői. Az állomásokat úgy alakítanák át, hogy azokon más krónikus betegségeket is gyógyíthassanak, például allergiát, magas vérnyomást vagy cukorbetegséget. Ezekben a rendelőkben szűrnék ki a szájüregi daganatokat is.