Visszalépett a Hospinvest Zrt.

Kazincbarcika – A Kazinbarcikai Városi Kórházra benyújtott pályázati tenderbontást csütörtökön tartották meg. Nem kis meglepetésre kiderült, hogy a Hospinvest Zrt. nem vásárolta meg a pályázati dokumentumot, így nem is pályázott.

Összesen egyébként négyen vették meg a pályázati dokumentumot: a Debreceni Egyetem, a nagyatádi székhelyű Medical Investment Pénzügyi Tanácsadó Zrt., a Borsod- Abaúj- Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház a Medcenter Egészségügyi Szolgáltató Kft.–vel közösen. A negyedik pályázat megvásárlója a Kazincbarcika Város Kórházáért konzorcium volt. A pályázat ügyében a kiírás szerint a döntést 60 napon belül kell meghozni, mivel közben többek között megvizsgálják a kizáró tényezőket is. A pályázati kiírásban az is szerepel, hogy a döntés akár további 30 nappal is meghosszabbítható. Megkeresésünkre Kollányi Gábor, a Hospinvest Zrt. elnöke úgy nyilatkozott szerkesztőségünknek, hogy a jelenlegi fázisban nem kívánnak pályázni, mert csak azzal foglalkoznak, aminek realitása van.

Három pályázat érkezett a Kazincbarcikai Városi Kórház hosszú távú üzemeltetésére. Kazincbarcika önkormányzata –immár harmadszor– június végén írt ki nyilvános pályázatot, az önkormányzat közfeladatát képező egészségügyi feladatok 20 évre történő átadásáról és a hozzá kapcsolódó vagyonkezelői jog átruházásáról. A nyilvános tenderbontás július 31-én volt Barcikán.

Mint ismeretes még tavaly október 12-én rendkívüli képviselő-testületi ülésen döntöttek a barcikai városatyák úgy, nyilvános pályázatot írnak ki az önkormányzat közfeladatát képező egészségügyi feladatok 20 évre történő átadásáról és a hozzá kapcsolódó vagyonkezelői jog átruházásáról. Az első pályázat eredménytelenné nyilvánítása után január 8-án volt az újabb pályázati határidő, ahol a Debreceni Egyetem, a Hospinvest Zrt. és a Borsod- Abaúj- Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház konzorciumban a Medcenter Egészségügyi Szolgáltató Kft.–vel adták be pályázatukat.

Hat ellenzéki képviselő márciusban helyi népszavazást kezdeményezett a kórház ügyében. A május 18-ai népszavazás azonban érvénytelen lett. Ezután június 6-án a rendkívüli képviselő-testületi ülésen úgy döntöttek: indoklással újra eredménytelennek nyilvánítják a pályázati eljárást. Szitka Péter polgármester akkor arról beszélt: nem hozható felelős döntés, hiszen a pályázat kiírása óta eltelt időszakban az egészségügyi intézménynél számos, tisztázást igénylő adat és momentum is felvetődött. Szitka Péter azt is kijelentette: a képviselők felelőssége, hogy a város számára megtalálják a legideálisabb pályázót, aki hosszú távon korszerű, minőségi egészségügyi szolgáltatást biztosít a Kazincbarcikán és környezetében élő betegek, gyógyulni vágyók számára.

Többek között ezért is található több új elem a június végén meghirdetésre került kórházpályázatban. A lehetséges pályázók körének tovább bővítését szolgálta, hogy az OEP finanszírozással működő költségvetési intézmények, valamint egészségügyi intézmények részlegét működtető gazdasági társaságok részvételét is lehetővé tették a pályázati kiírásban.
Karikás Lajosné alpolgármestere elmondta, hogy a tenderbontás sorrendje szerint a következő társaságok adták be pályázatukat a Kazincbarcikai Városi Kórház üzemeltetésére: a Borsod- Abaúj- Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház konzorciumban a Medcenter Egészségügyi Szolgáltató Kft.–vel, a Debreceni Egyetem és a Medical Investment Zrt.
Két tényező

Visszalépett tehát a Hospinvest Zrt.Kollányi Gábor elnök így indolkolta ezt lapunknak:

– Két tényező alapján jutottunk erre az álláspontra. Ahol ilyen botrány előfordul, mint ahogy ez Barcikán is történt, végig kell gondolnunk, hogy a későbbiekben esetleg pályázunk-e majd, ha úgy alakulnának a dolgok, mivel magától értetődően csak a vállalható ügyekben akarunk részt venni. A másik dolog az időfaktor: a mi kapacitásunk sem végtelen, ezért most Egerre kell koncentrálnunk – jelentette ki Kollányi Gábor.

Megkérdeztük az elnöktől azt is, érdeklődnek-e az ózdi kórház iránt?
– Amennyiben kiírják a pályázatot, természetesen megfontoljuk miként döntsünk. Kórházüzemeltetők vagyunk, csak vállalható feladatokat akarunk ellátni – hangoztatta végezetül Kollányi Gábor.