Visszaköszönő ’90-es évek: Seres Zoltánt akarta megölni a Prágában elfogott férfi

Seres Zoltánt, a ’90-es évek éjszakai életéből ismert vállalkozót próbálta megölni a gyanú szerint egy, a kocsijára mágnessel rögzített bombával az a szlovák férfi, akit hétfőn fogtak el a cseh rendőrök Prágában. A korábbi értesülések szerint az elfogott Jozef Rohac (ejtsd: rohács) az 1998-as Aranykéz utcai robbantásban vett részt, de valójában a Seres elleni, 1997-es, sikertelen merényletkísérlet miatt keresték. Seres Zoltán egyébként már nem él: az alvilági kapcsolatokkal összefüggésbe hozott vállalkozót 1999. április 12-én Tahitótfaluban gépfegyveres motorosok végezték ki.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint a szlovák Rohac-ot hétfőn, Prágában igazoltatták a cseh rendőrök. Megállapították, hogy a férfi ellen a Budapesti Rendőr-főkapitányság Nyomozó Főosztály Szervezett Bűnözés Elleni Osztálya bocsátott ki európai elfogató parancsot. A Budapesti Rendőr-főkapitányság kérésére a cseh bűnügyi összekötő megerősítette az elfogás tényét.

Mint a Független Hírügynökség már hírül adta, az elfogásról már hétfőn tudni lehetett, de akkor a szlovákiai és cseh források arról adtak hírt, hogy a férfit az 1998-as, Aranykéz utcai robbantás miatt keresték. 1998. nyarán Budapest belvárosában, az Aranykéz utcában robbant fel fényes nappal egy Polski Fiatban több kilogrammnyi robbanótöltet. A merénylet célpontja az alvilági körökben is ismert Boros Tamás volt. A detonációban rajta kívül további hárman haltak meg.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság hivatalos tájékoztatása szerint az elfogott szlovák férfit azzal gyanúsítják, hogy három és fél kilós, saját készítésű plasztikbombájával fel akart robbantani egy magyar vállalkozót, még 1997 nyarán. A vállalkozó Bentley kocsija a XVIII. kerületi Tulipán utcában parkolt, a kocsi aljára mágnessel erősítették a bombát. A mágnes gyenge volt, a szerkezet az autó indulásakor leesett és nem is robbant fel. Az eset után a Budapesti Rendőr-főkapitányság hosszas nyomozati munkával beazonosította a szlovák férfit, de mivel külföldön bujkált, eddig nem tudták előkeríteni.

A BRFK kedden felvette a kapcsolatot a Nemzetközi Bűnügyi Együttműködési Központ Interpol Magyar Irodával, akik elkezdték szervezni a férfi kiadatását és Magyarországra szállítását. Amennyiben a kiadatás, átadás feltételei teljesülnek, a cseh hatóságok az európai elfogatóparancs alapján letartóztatják a szlovák férfit, egészen addig, amíg ki nem adják Magyarországnak. A szlovák férfi neve egyébként felmerült több, a ’90-es évek végén Magyarországon történt robbantással kapcsolatban, ezek vizsgálatát a rendőrség megkezdte.

A Független Hírügynökség információi szerint a férfi Seres Zoltánt, a ’90-es évek végi éjszakai életből ismert vállalkozót akarta megölni, feltehetően megbízásra. Seres és a később, az Aranykéz utcai robbantásban megölt Boros Tamás ügyével kapcsolatban is felmerültek korábban a szlovák szálak. A ’90-es évek végi Magyarország bűnözői köreinek osztozkodási harcához is kötötték már a merényleteket, de a középpontban mindig a fővárosi éjszakai szórakozóhelyek védelme, később az olajszőkítés állt.

Seres Zoltánt – bár az 1997-es merénylet nem sikerült – mégis megölték ellenlábasai. Seres autójával 1999. április 12-én Tahitótfalun hajtott keresztül, mikor gépfegyveres motorosok tüzet nyitottak az autóra. Meghalt Seres és a mellette ülő olasz férfi is. Az autóban utazó harmadik férfi nem sérült meg. Akkoriban alvilági körökben elterjedt, hogy Serest mint “maffiavezért” utódlási harcok miatt gyilkolták meg. A sors fintora, hogy ugyanabban a Bentley-ben ült mikor megölték, mint amit 1997-ben Rohac-nak nem sikerült felrobbantania.