Visszakerült a helyére a Limpiászi kereszt Lillafüreden

Visszakerült helyére a Limpiászi kereszt
Visszakerült helyére a Limpiászi kereszt - © Fotó: Északerdő
Miskolc, 2015. július 9., csütörtök (MTI) – Befejeződött a tavaly megsérült Limpiászi kereszt helyreállítása Lillafüreden, a keresztet egy közelben nevelkedett tölgy fájából ácsoltatta újra az Északerdő Zrt., a feszület visszakerült a helyére – közölte az erdőgazdaság csütörtökön az MTI-vel.

A Bükk egyik legismertebb kegyhelye, a Limpiászi feszület elnevezésű tábori oltár Lillafüreden, a Mária sétányon található, a kegyhely az 1920-as évek végén épült, eredetileg itt ért véget a sétány.

Az Északerdő Zrt. tájékoztatása szerint a keresztre 2014 tavaszán egy viharban rádőlt egy fenyőfa, a feszület emiatt megrongálódott, miképp a rajta lévő, fémből készült Krisztus-test is, amelyet azóta restauráltak. A keresztet egy speciális acélkeretbe helyezték, amelyet a római katolikus egyház és önkéntesek felajánlásából készíttettek el.

A kegyhely a nevét a középen álló keresztről kapta, amelynek korpusza másolat. Annak fából faragott eredetije az észak-spanyolországi Limpias nevű település templomában van, és a XVII. század második felében készítette egy Pedro de Mena nevű andalúz szobrász.

A lillafüredi oltárnál az 1930-as években tavasztól őszig vasárnapi miséket tartottak, és időnként hangversenyeket is rendeztek.

– MTI –
hirdetés


hirdet�s