Visszakerül a második világháborús amerikai katona földi maradványa szülőföldjére

Jelképesen visszaadták az amerikai hatóságoknak annak az amerikai katonának a földi maradványait pénteken, aki még a második világháborúban a Veszprém megyei Nemesvitánál zuhant le repülőgépével. A budapesti ünnepségen a Honvédelmi Minisztérum Hadtörténeti Intézet és Múzeumának igazgatója, illetve az Egyesült Államok magyarországi nagykövete írta alá az erről szóló megállapodást.

Az amerikai Hadifogoly és Elit Katonákat Nyilvántartó Egyesített Parancsnokság (JPAC) és a magyar hatóságok júliusban találták meg Veszprém megyei Nemesvitánál azt a B-24H “Liberator” bombázót, amelyet még 1944-ben lőttek le a németek a Balaton felett – mondta el Holló József Ferenc, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum igazgatója. A bombázó helyét egy repülési naplóból következtették ki.

A repülési napló szerint a gépet 1944. június 30-án lőtték le. A repülőn tartózkodók közül heten kiugrottak, de földet érésük után német fogságba kerültek. A “Liberator”-on maradt Martin F. Troy törzsőrmester válaszolt a német támadásra. A katona földi maradványait megtalálták a feltárt gépben, és már júliusban visszaszállították szülőföldjére.

Martin F. Troy földi maradványainak pénteki jelképes átadásán Holló József Ferenc és April H. Foley amerikai nagykövet aláírtak egy együttműködési nyilatkozatot, hogy ezzel is erősítsék az összefogást további amerikai katonák maradványainak felkutatásában.

A múzeum igazgatója arról is beszélt, hogy Magyarországon még körülbelül harminc világháborús amerikai katonát kell megtalálniuk. Hozzátette: sok ország katonái vannak nálunk eltemetve, például új-zélandiak, csehek, moldávok, lengyelek, franciák, olaszok, oroszok, albánok, kanadaiak, amerikaiak. Magyar katonák földi maradványai 54 országban találhatók – mondta el.