„Visszakérjük a Kossuth teret”

„Visszakérjük a Kossuth teret”
Nyíregyháza – A városi ünnepség „meglepetése” volt, hogy a Nyíregyházi Főiskolán tanuló szlovákiai diák is elmondhatta ünnepi gondolatait, azt, mit jelent kisebbségben magyarnak lenni.  video video

A városi ünnepség “meglepetése” volt, hogy a Nyíregyházi Főiskolán tanuló szlovákiai diák is elmondhatta ünnepi gondolatait: mit jelent ma kisebbségben magyarnak lenni, anyanyelvünket ápolni, megmaradni, s ehhez mennyi erőt ad a márciusi ifjak példája.

Csabai Lászlóné polgármester arról beszélt, hogy a márciusi ifjak történelmi tette büszkévé kell tegyen bennünket, de sajnos ma mintha nem is mindannyiunk közös ünnepe lenne március 15-e. Tény, hogy a rendszerváltás óta eltelt idő sok embernek, családnak hozott nehéz sorsot: a munkanélküliséget, a rokkantságot, s bizony mintha elfelejtettünk volna ünnepelni, örülni. Hitelt hitelre halmozunk, hogy jobban éljünk, miközben elmegyünk olyan örök értékek mellett, mint a virág, a barátság, a vers, az ének.

– Ünnepelni akarok, és nem félni – mondta végezetül. – Mások véleményét elfogadjuk, de a nyíregyháziak nevében visszakérjük a Kossuth teret, hogy az esténként ne a gyűlölködés színtere legyen. Én nem tudok és nem is akarok erőt fitogtatni, nincs bennem gyűlölet, de nyugalmat, békességet szeretnék ebben a városban.

Az ünnepi hangulatról a Szabolcs Koncert Fúvószenekar és Mazsorettcsoport, a Mandala Dalszínház művészei gondoskodtak.

– Györke László –