Visszakapta szinajai birtokát a román exkirály

Visszakapta az államtól Brassó közelében fekvő birtokát a rajta lévő három kastéllyal együtt I. Mihály volt uralkodó. Az erről szóló megállapodást kedden írta alá Radu Stroe, a bukaresti kormány főtitkára és Andrew Popper, az uralkodói ház képviselője.

Miközben a megegyezés értelmében gyakorlatilag megszűnik az évek óta húzódó vita a román állam és a 85 éves uralkodó között, a bukaresti hatóságok bejelentették: még az idén visszavásárolnák a birtokon lévő, páratlan értékű Peles-kastélymúzeumot és a Foisor-kastélyt.

A Hohenzollern-Sigmaringen uralkodói házhoz tartozó, a román királyi trónról kommunista nyomásra 1947 decemberében lemondatott Mihálytól 1948-ban kobozta el minden romániai ingó és ingatlan vagyonát a bukaresti hatalom. A svájci száműzetéséből szülőföldjére először 53 év után, 2001-ben visszatért egykori uralkodó még abban az évben visszaigényelte romániai javait, a többi között az ország leghíresebb üdülőhelyei közé tartozó, a Brassó-közeli Szinaján fekvő három kastélyát a hozzá tartozó több ezer négyzetméteres birtokkal, valamint egyéb épületeket, gyárakat és területeket.

Az elmúlt évek során az exuralkodó peres úton már visszaszerezte a magyar-román határ mentén fekvő Arad megyében, Soborsinban fekvő, valamint a Bukarest közeli snagovi kastélyát, két további bukaresti épületet és több ezer hektárnyi földbirtokot.

A román állam máris jelezte, hogy a kedden megkötött paktum tárgyát képező Peles-kastélymúzeumot 36 ezer négyzetméteres birtokkal, valamint a Foisor-kastélyt (47 ezer négyzetméteres telekkel) még az idén visszavásárolná az uralkodói háztól, amely korábban közölte, 30 millió euróért hajlandó megválni az ingatlan-együttesektől. A másik nevezetes szinajai épület, a Pelisor-kastély is múzeumként fog működni még három évig, ami után a királyi család rezidenciájává válik.