Visszahívja két termékét a Friesland

Visszahívja a boltokból a sárgabarackos ízesítésű Túróvarázst és a sárgabarackos ízesítésű Krémes duót a Friesland Hungária Zrt. – tájékoztatta a cég közleményben a Független Hírügynökséget. A lépés célja, hogy a szükséges vizsgálatok elkészültéig a fogyasztók a legnagyobb biztonságban érezhessék magukat.

Az már bizonyos, hogy ezekbe a termékekbe került dioxinnal szennyezett guargumit tartalmazó Csehországból származó sárgabaracklekvár – mondta a Független Hírügynökségnek helyettes főállatorvos csütörtökön. Bognár Lajos hangsúlyozta, hogy az csak az Országos Élelmiszervizsgáló Intézet (OÉVI) vizsgálata után derül ki, hogy a túrókrémekben mekkora mértékben van jelen a dioxin.

Az Országos Élelmiszervizsgáló Intézet (OÉVI) vizsgálati eredményeinek megérkezéséig a cég visszahívja két termékét. A vizsgált tejdesszertek esetében megnyugtató eredményre számít a cég. A Friesland rendszeresen ellenőrzi termékeit, illetve az általa vásárolt alapanyagokat, és eddig minden eredmény negatív volt – áll a cég közleményben.

Július végén derült ki, hogy dioxinnal szennyezett guar-gumi szállítmány érkezett Európába és ebből a magyar polcokon is található élelmiszerekbe is juthatott. Alapanyag-beszállítótól kapott jelzések alapján a Friesland augusztus elején az EU előírásának megfelelően bejelentést tett a sárgabarackos Túróvarázs és a sárgabarackos ízesítésű Krémes Duóval kapcsolatban – olvasható a közleményben.