Visszahívja és megsemmisíti a Túróvarázst és Krémes Duót a gyártó

Dioxin szennyeződés gyanúja miatt a sárgabarack lekvárt tartalmazó Túróvarázst és Krémes Duót csütörtök estig valamennyi bolt polcáról leszedik, és megsemmisítik – jelentette be csütörtökön Szautner Péter, a gyártó cég, a Friesland Hungária Kereskedelmi igazgatója. Annak ellenére teszik ezt, hogy a szakhatósági vizsgálat csak a jövő hét elején zárul le, és a számítások szerint mindkét termékben határérték alatt van a szennyezettség.

A szennyezett guargumit tartalmazó, Csehországból érkezett sárgabarack lekvárról a Friesland Hungária már július utolsó napjaiban értesült, ezért saját maga vizsgálatot kezdeményezett – mondta Szeutner Péter. Ezek a nem hivatalos vizsgálatok megállapították, hogy a cég egyik termékében sincs határérték feletti szennyezettség.

Hozzátette a hivatalos szakhatósági vizsgálatok még tartanak, de függetlenül ezek eredményétől a cég a vevők megnyugtatására mindkét terméket visszagyűjti a boltokból. Az igazgató egyelőre nem kívánt arról beszélni, hogy mennyi dobozt érinthet a visszahívás, és ennek megfelelően mekkora kár érheti a céget. Annyit azonban megerősített, hogy a mennyiség 100 ezer doboz alatt lehet.

Azok a vevők, akik már vásároltak Túróvarázst és Krémes Duót, visszakapják a termékek árát, ha visszaviszik a boltba – mondta a kereskedelmi igazgató. A gyártó megállapodott ugyanis a kereskedelmi partnereivel, hogy ők a vevőt, a Friesland a kereskedőket kártalanítja.

Bognár Lajos helyettes főállatorvos is megerősítette: várhatóan nincs határérték felett a két termékben a szennyezettség, de a hivatalos eredményre még 4-5 napot várni kell.