Visszahozni a régi juttatási rendet

Az Alkotmánybíróság (AB) szeptember 12-i döntése sokakban kelti azt az illúziót, hogy a közel 800 ezer fős közszolgálat zsebében érezheti a 2004. évben elmaradt 13. havi juttatását.

Egyértelműen ez következik-e a döntésből?

Sajnálatos, de az AB olyan döntést hozott, aminek értelmezése még a tapasztalt alkotmányjogászoknak is szép feladat – fogalmazott Timkó József. A Köztisztviselők és Közalkalmazottak Szakszervezetének álláspontja ettől áttekinthetőbb, és értelmezhetőbb, fogalmazott a megyei titkár. Örömmel vettük, hogy AB alkotmányellenesnek minősítette az ezzel kapcsolatos 2004. évre vonatkozó döntést, és azt megsemmisítette.

Így ismét hatályosult a törvény eredeti szövege, azaz a köztisztviselőket minden évben megilleti a 13. havi juttatás, nem csak akkor ha a 2004. évben végig dolgoztak, de 2005. év január elsején már nem álltak alkalmazásban, hanem akkor is, ha végig dolgozták a 2004. év 365 napját és az azt követően is jogviszonyban maradtak.

Ezek érvényesítése érdekében az MKKSZ készen áll arra, hogy felkarolja, és kezdeményezze perek indítását a munkáltatókkal szemben. Ehhez ingyenes jogi képviseletet biztosít a munkavállalóknak. Több megyében, több munkáltatónál indított sikeres döntések után várható, hogy a Legfelsőbb Bíróság magához vonja az ügyet és jogegységi döntést hoz.

Az MKKSZ célja tehát, hogy 2004-ben is minden közalkalmazott és köztisztviselő részesüljön a 13. havi juttatásban és álljon vissza a 9-12 éven keresztül zavarmentesen működő juttatási rend.

– Balogh József –