Helyi közélet

2010.05.12. 14:19

Ez az egy nap biztosan az övéké

<p>Miskolc - Ápolnak, gondoskodnak, gyógyítnak – és van egy nap, az Ápolók Nemzetközi Napja amikor ők kerülnek a figyelem központjába.</p>

Miért pont május 12? Mert 1820-ban ezen a napon született Florence Nightingale brit ápolónő, aki az 1853-56-os krími háborúban önkéntes ápolónőket toborzott, mentette és ellátta a sebesülteket, később ápolónőképző iskolát alapított. De vajon most mennyiért dolgoznak, s hol kamatozik a tudás, amelyet képzésük során megszereznek az ápolók?

Nem egyenletes az érdeklődés

– Az egészségügyi szakmák iránt érdeklődő végzős tanulók száma csökkenő tendenciát mutat. A kisebb városokban (mint Sátoraljaújhely, Ózd, Kazincbarcika) lévő egészségügyi szakképzéseket nyújtó intézményekben évről évre fogyatkozó az ápolói szakképzésre  jelentkezők száma – mondta el Dzurej Ildikó, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) B.-A.-Z. Megyei Területi Szervezetének elnöke. – Vannak közkedvelt főiskolai képzést igénylő szakmák, gondolok elsősorban a diplomás ápoló, gyógytornász, védőnő szakmákra, ahol megfelelő arányú a képzésben részt vevők száma. Nagyobb létszámhiány mutatkozik viszont a műtősnők körében. Az új minimumrendelet értelmében több diplomás egészségügyi szakdolgozóra lenne szükség (pontos adataink nincsenek), de a fiatal, idegen nyelvet tudó végzett diplomások közül sokan inkább külföldön keresnek munkalehetőséget, ahol az itthoni bérek  többszörösét kapják meg juttatásként. Sajnálatos, hogy az egészségügyi szakdolgozók között sok az egyedüli családfenntartó, ennek fényében még kevesebb az, amit itt kézhez kapnak. A munkáltatók inkább csak a helyközi bérletbe szállnak be, de ezen belül is kikötik, hogy hány kilométeres távolságról vesznek fel munkavállalót. Sokan munkájuk mellett, keresetkiegészítésképp otthonápolási szolgálatoknál, sőt hipermarketekben kénytelenek munkát vállalni.

Az ápolók nem csak nők!

Az elnök elmondta: férfi egészségügyi szakdolgozóból régen jóval kevesebb volt (ne feledjük, ide tartoznak a mentők is), viszont a mostaninál is többre volna szükség. Sok olyan munka adódik, elsősorban bizonyos kórházi osztályokon, az intenzíven, a pszichiátrián, továbbá a képalkotó diagnosztika területén, ahol bizony elkél a nagyobb fizikai erő. 


 Mennyiért?

 Ápolói fizetések megyénkben a MESZK megyei területi szervezetének adatai szerint:
kezdőknél: átlag nettó 78-80 ezer Ft
több évtizede dolgozóknál: átlag nettó 100 ezer Ft
magasabb vezetőknél (ápolási igazgató, szakmai vezető): nettó 200 ezer Ft

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában