Visszafolydogál a pénz, ha nem is a teljes összeg

Hajdú-Bihar – Már úton van az állami vis maior alapból származó támogatás.

Bármelyik nap megérkezhet hat hajdú-bihari önkormányzat számlájára az az összeg, amelyet a Belügyminisztérium vis maior keretéből a múlt héten nyertek el az év első hónapjaiban végzett belvízi védekezés részbeni ellentételezéseként. Az ősztől tavaszig végzett munka költségeinek 70, 90 vagy akár 100 százalékos megtérítésére három felvonásban pályázhattak. Most a második szakasz kifizetésinél tartunk, az első értelemszerűen már megtörtént, a harmadik zajlik.

Berettyóújfalu a második ütemben 15,4, az elsőben 13,9 millió forint támogatásban részesült, ha a harmadik pályázatunkat is elfogadják, a végösszeg 90 százalékban fedi majd a védekezéssel járó költségeinket – mondta a Naplónak kedden Szántai László, az önkormányzat műszaki tanácsosa.

Szerepen ősz óta közel 2 millió forintot fordítottak a védekezésre, a múlt heti döntéssel 1,2 millióhoz jutnak. Győri Balázs polgármester szerint összességében a költségeik háromnegyedét kapják vissza az államtól. A közmunkások bevonásával – tette hozzá a szerepi vezető a védekezésre célozva – spórolhattunk a községnek.

Hajdúdorogon körülbelül egymillió forintba került a belvízhez kapcsolódó szivattyúzás, homokzsákozás, útátvágás. Az első körben 281, most 263 ezer forintot nyertünk el, a harmadik körben is hasonló összegre számítunk – mondta Csige Tamás, Hajdúdorog polgármestere.

HBN–RaL