Helyi közélet

2014.07.31. 10:56

Albérlet csak szolid diákoknak

Miskolc - Nem elég, hogy felvették a gyereket az egyetemre, lakni is kell valahol. Albérletnézőben jártunk.

Miskolc - Nem elég, hogy felvették a gyereket az egyetemre, lakni is kell valahol. Albérletnézőben jártunk.

Elindult a nagy albérletvadászat. Az egyetemre, főiskolára készülő diákok az elmúlt héten tudták meg, hogy hová vették fel őket, így aki nem a lakóhelyén tanul tovább, szállás után kell néznie. De vajon milyen a kínálat? Mi magunk néztünk utána, hogy Miskolcon milyen albérletet kapnánk (ha egyetemisták lennénk) havi 16 ezerért és milyet havi 90 ezerért. Segítségünkre van a Miskolci Egyetem Diák Irodájának albérlet-közvetítő oldala, itt böngészünk az ajánlatok között. A legolcsóbb szobák, lakások az Avason találhatók, a legdrágábbak Tapolcán.

Tulajdonos a kisszobában

Első utunk az Avasra vezet. Négyemeletes társasházba csöngetünk be, itt egy kétszobás lakás nagyszobája kiadó egy vagy két „szolid, legfőképp tanulással foglalkozó egyetemista lánynak”. Ezt a lakás tulajdonosa, Anikó hangsúlyozza, mert azért azt nem szeretné, ha a lakása bulizóhellyé válna. De azért sem, mert a kisszobában ő lakik a fiával, és éjszaka pihenni szeretnének. Anikó jól tudja, hogy az albérlet értékéből sokat levon, hogy nem üres lakásról van szó. Ezért is gondolta, hogy a díj 16 ezer forint lenne, a rezsibe csak akkor kell belepótolniuk az egyetemistáknak, ha nagyon megugrana a mostanihoz képest a fogyasztás.

– Nem adom ki bárkinek a szobát. Ha nem találok rendes, szimpatikus lányt vagy lányokat, akkor inkább nem kell albérlő – mondja a tulajdonos, akitől megtudjuk, ez az első év, hogy szobakiadással próbálkozik. A bérlő természetesen használhatja a konyhát, a fürdőszobát, a hűtőt és a mosógépet, van tévé és internet, ezek ma már alapkövetelmények. A lakás tiszta és rendes, Anikó szerint középkategóriás. Azért mégis reménykedik, mert tudja, hogy az Avason nagyon sok olyan lakást akarnak kiadni, ami elhanyagolt, lelakott.

Csend és jó levegő

De nézzük, mit kínálnak havi 90 ezer forintért! Miskolctapolcán találunk rá egy nagy házra, melynek 4 lakása közül az egyik akár egyetemistáknak is kiadó. Gonda Gábor tulajdonos kalauzol minket.

– Néhány lépcsőn kell felmenni, de kapaszkodjanak, mert meredek! – figyelmeztet. – A lakáshoz tartozik egy kis erkély, egy nagyobb terasz, és hátul a kertet is lehet használni, szalonnasütésre vagy grillezésre – sorolja a tulajdonos az albérlet előnyeit. Maga a lakás nem nagy, de minden megtalálható benne, amire egy vagy két egyetemistának szüksége lehet. Konyha, étkező, kis társalgó, fürdő, hálószoba és egy kis tárolóhelyiség. A lakás állapota jó, bár látszik rajta, hogy korábban laktak benne.

Gábor nem ragaszkodik egyetemistákhoz, ő másoknak is kiadja a kis lakást. Viszont a diákoktól sem tart, mert voltak már egyetemista albérlői, és nem szerzett ro­ssz tapasztalatokat. Azt persze nem szeretné, ha mondjuk ketten vennék ki a lakást, és a következő héten már hatan laknának benne, teszi hozzá nevetve. Még egy kis javítgatást tervez, mert az előző lakók véletlenül megrepesztették az ajtó üvegét, és még a mosdóban is van mit csinálni.

Gábor azt mondja, aki valóban tanulni akar, annak nagyszerű ez a hely, hiszen itt csend van, jó a levegő, reggel a madárcsicsergés ébreszti fel az embert. A buszmegálló 8 perc séta, de legjobb biciklivel járni, mert azzal az egyetem gyorsan elérhető.

Nem olcsó

Mélyen a zsebébe kell nyúlnia annak szülőnek, akinek a gyereke a fővárosba jár majd egyetemre, és ott lakik albérletben. Egy 40 négyzetméteres, másfél szobás lakás bérleti díja 75 ezer forint, plusz rezsi, egy 70 négyzetméteres 2 szobásé rezsivel együtt 130 ezer forint. Találtunk olcsóbb albérleteket is Budapesten, de azok vagy nagyon messze vannak a belvárostól, vagy nem elég komfortosak. A vidéki városokban jobb a helyzet, 18 ezer plusz rezsihányadért már szép szoba bérelhető Debrecenben, Pécsett vagy Szegeden.

ÉM-HE

Hol mennyi, ha felveszik a kollégiumba...

  • Miskolci Egyetem: 9–11 ezer forint
  • Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem: ösztöndíjas hallgatóknak 9300–11 650 forint, önköltséges hallgatóknak 20 950–23 300 forint
  • Eötvös Loránd Tudományegyetem: 9320–15 320 forint
  • Budapesti Corvinus Egyetem: 9300–16 000 forint
  • Pécsi Tudományegyetem: 12 000–18 000 ezer forint
  • Debreceni Egyetem: 12 000–22 000 ezer forint, egyágyas szoba 35 ezer forint
  • Szegedi Tudományegyetem: 9320–10 500 forint
  • Győri Széchenyi István Egyetem: 8100 forint

  • A kollégiumi jelentkezés határideje általában augusztus első vagy második hete. Az elbírálásnál a szociális helyzetet, a lakóhely és az intézmény távolságát, valamint a felvételi pontszámot (később a tanulmányi eredményt) veszik figyelembe.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában