Visszaemelte a nem törlesztői szintről a görög besorolást az S&P

  Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti: London, 2012. május 2., szerda (MTI) – Visszaemelte a szelektív nem törlesztői (selective default, SD) szintről Görögország hosszú és rövid futamidejű hazai és külső államadósságainak kockázati osztályzatát szerdán a Standard & Poor’s, miután a múlt héten befejeződött a görög kormánykötvények leírással járó cseréje.

A nemzetközi hitelminősítő szerdán Londonban közölte, hogy a hosszú távú görög besorolás az eddigi “SD”-ről “CCC”-re, a rövid futamidejű görög államadósság osztályzata – amely eddig szintén “SD” volt – “C”-re javul.
A hosszú lejáratú görög szuverén adósságok új osztályzatának kilátása stabil.
A Standard & Poor’s március elején jelentette be Londonban, hogy Görögországra érvényben tartott hosszú és rövid futamú szuverén adósbesorolásait az addigi “CC”, illetve “C” szintről “SD”-re süllyesztette.
Akkori indoklásában az S&P kiemelte, hogy ha egy adósságkibocsátó egyoldalúan módosítja valamely adósságkötelezettség kibocsátásának eredeti kondícióit – ahogy a Standard & Poor’s megítélése szerint Görögország tette a magánszektorbeli befektetők bevonásával végrehajtott adósságcserével -, azt a hitelminősítő saját kritériumai alapján tényszerűen nem törlesztésnek tekintheti.
A világ legnagyobb hitelminősítő csoportja, a Moody’s Investors Service – ugyanilyen indoklással – az általa használt besorolási metodika lehetséges legrosszabb adóskockázati osztályzatára, “C”-re minősítette vissza márciusban a görög besorolást.
A harmadik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Fitch Ratings ugyanakkor már márciusban visszaemelte Görögország hosszú futamidejű szuverén hazai és küladósságának osztályzatát a korlátozott mértékben nem törlesztői státust jelző “RD” – restricted default – szintről “B mínusz”-ra, stabil kilátással.
A Standard & Poor’s az általa szerdán bejelentett görög osztályzatjavítás indoklásában kiemelte: saját kritériumai alapján egy adósságcsere-ajánlat sikeres lebonyolítása azt jelenti, hogy az adott szuverén adós kikerült a nem törlesztői státusból, akkor is, ha az adósságcserében nem részes hitelezők követekéseit az adós nem törlesztette.
Az S&P hangsúlyozta ugyanakkor, hogy változatlanul jelentős hitelképességi kockázatokat lát Görögország esetében.
A hitelminősítő közölte, hogy a görög hazai össztermék (GDP) tavalyi 6,9 százalékos csökkenése után az idén 5 százalék körüli további visszaesést vár a görög gazdaságban.
A Standard & Poor’s a kockázatok közé sorolta az “ambiciózus és nagyrészt népszerűtlen” reformokkal kapcsolatos politikai konszenzus potenciális gyengülését is.
A cég előrejelzése szerint a görög államadósság-ráta a most lebonyolított adósságcsere-program ellenére is a GDP-érték 160-170 százaléka között lesz a 2012-2015-ös időszakban.
Más nagy londoni házak szerint az adósságcsere ellenére továbbra sem garantált, hogy Görögország az euróövezet tagja maradhat-e.
Az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőcég, a Capital Economics közgazdászai legutóbbi helyzetértékelésükben közölték: számításaik szerint a görög GDP-érték 2013 végéig a 2008-ban mért legutóbbi csúcsértékhez képest összesen több mint 25 százalékot zuhan. Ebben a környezetben a nemzetközi hitelezői trojka, vagyis az euróövezeti tagállamok, az IMF és az Európai Központi Bank (EKB) úgy is dönthet, hogy nem folyósítja tovább a pénzügyi segélyprogram részleteit újabb görög megszorító intézkedések nélkül.
A cég szakértői közölték: véleményük szerint a piacok valószínűleg jól számolnak, amikor Görögország újbóli törlesztésképtelenné válását árazzák.
A Capital Economics közgazdászai fenntartották azt a jóslatukat, hogy mindezek alapján Görögország még az idei év vége előtt elhagyja az euróövezetet.
Az Economist Intelligence Unit (EIU) – a világ legnagyobb gazdaságelemző csoportja – legutóbbi globális prognózisában közölte, hogy jelenleg 40 százalékos esélyt ad Görögország euróövezeti tagságának két éven belüli megszünésére. A ház szerint ráadásul az EU-szerződésekben nincs olyan opció, amely lehetővé tenné a távozást az euróövezetből, így az euró elhagyásának egyetlen legális módja az lenne, hogy Görögország azonnal távozik az EU-ból is.