Visszaélt hatalmával a republikánus alelnökjelölt

Alaszkai kormányzóként visszaélt hivatali hatalmával az amerikai Republikánus Párt alelnökjelöltje, Sarah Palin – derült ki az Alaszkai Törvényhozói Tanács jelentéséből, amelyet egy hatórás, zárt ajtók mögött folytatott meghallgatás után hoztak nyilvánosságra helyi idő szerint pénteken.

A meghallgatáson a vizsgálatot vezető Steve Branchflower arról számolt be, hogy Palin állami hivatalnokokra gyakorolt nyomást egy, az állam alkalmazásában álló rendőr elbocsátása érdekében. A jelentés szerint a kormányzó ezzel megsértette a szövetségi állam etikai szabályait.

Az ügyben érintett az alelnök-jelölt férje, Todd Palin is, aki állítólag a kormányzói irodában találkozott az illetékes hivatalnokokkal, hogy Mike Wooten kirúgását szorgalmazza. Wooten egyébként Sarah Palin sógora volt, amíg a férfi 2005-ben el nem vált a politikus húgától.

A még júliusban kezdődött vizsgálat azután vált országosan ismertté, hogy a republikánus elnökjelölt, John McCain augusztusban Sarah Palint nevezte meg alelnökjelöltjeként. A politikusasszony előbb együttműködéséről biztosította a nyomozókat, később azonban rosszindulatúnak és politikai indíttatásúnak nevezte a vizsgálatot.

Az Egyesült Államokban november negyedikén tartják az elnökválasztást. A Newsweek legfrissebb felmérése szerint a republikánus jelölt előtt 11 százalékponttal vezet demokrata riválisa, Barack Obama, akire a választók 52 százaléka adná a voksát, míg John McCainre csupán 41 százalékuk szavazna.