Népesség

2019.06.11. 14:00

Elöregedés és betegségek miatt csökken a népesség

Borsod-Abaúj-Zemplénben a halálozásban rosszabb a helyzet az országos átlagnál.

Szaniszló Bálint

A megye kevesebb mint 650 ezres és folyamatosan csökkenő népességének összetétele is jelzi a tendenciát. A 65 éves és annál idősebb korosztály növekvő, illetve a 15 és 64 év közötti korosztály – az aktív korúak – csökkenő száma és aránya folyamatos. Borsod-Abaúj-Zemplén megyét – az ország egészéhez hasonlóan – az elöregedés folyamata jellemzi.

Várható élettartam

A megyében a születéskor várható élettartam jelentős nemi különbséget és – az emelkedő tendencia ellenére – elmaradást mutat a hazai átlagtól. 2017-ben például egy megyénkben született fiúgyermek 8 évvel számíthat rövidebb élettartamra (70 év), mint lány társai (78 év): a férfiak várható életkora összességében 2 évvel, a nőké 1 évvel marad el az országos átlagtól. A megdöbbentő adatok a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal a megye lakosságának egészségi állapotáról készült összefoglalójában találhatók.

A csecsemőhalandóságban sem állunk jól. A megyében 2017-ben 4,6 ezrelék volt, amely jobb az előző éves 5,3 százaléknál, de az országos átlagtól (3,6 ezrelék) jelentősen elmarad.

Az általános halandóság gyakorisága és trendje is rosszabb az országos átlagnál. Az elmúlt mintegy fél évtized adatait vizsgálva az derül ki, hogy a megye északi részén – az Encsi, a Tokaji és a Cigándi járás területén – halnak meg a legnagyobb arányban férfiak, az országoshoz képest 35 százalékkel többen. A nők esetében az Edelényi járás adatai a kiugróak.

Rosszindulatú daganatok

A rosszindulatú daganatok okozta halálozás a leggyakoribb halálok mind országos, mind megyei szinten. A megyénkben élő 25–64 éves, azaz aktív korban lévő férfiak körében rosszabb a helyzet, mint az országos átlag. Igaz, az utóbbi években ez kicsit csökkenő tendenciát mutat. De a kedvezőtlen arányban nincs változás. A férfiak rossz­indulatú daganatok okozta halandósági szintje közel másfélszerese a nők körében tapasztaltnak, de ez a különbség is csökkenni látszik az elmúlt években.

Veszélyben a légzőszervek

Kiderült, hogy a légcső, a hör­gő és a tüdő rosszindulatú daganatai jelentős súllyal szerepelnek a daganatos megbetegedések között, és döntően a dohányzással hozhatók összefüggésbe. Érdekesség, hogy ebben a tekintetben az aktív korú férfiak körében a Sátoraljaújhelyi és a Sárospataki járásban a legkedvezőbb a helyzet, míg a nők esetében a mezőkövesdi és a Sátoraljaújhelyi járásban jó a helyzet, az Ózdi és Edelényi járásban viszont lényegesen rosszabb az átlagosnál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!