Helyi közélet

2012.05.10. 11:31

Tisztikereszt a hűséges oktatónak

Miskolc - Dr. Torma András 28 éve oktatja a jogászhallgatókat a Miskolci Egyetemen. Arcok a megyéből: dr. Torma András.

Miskolc - Dr. Torma András 28 éve oktatja a jogászhallgatókat a Miskolci Egyetemen. Arcok a megyéből: dr. Torma András.A Magyar Érdemrend tisztikeresztje kitüntetést vehette át a közelmúltban dr. Torma András, az állam- és jogtudomány kandidátusa, a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kara egyetemi tanára, dékánhelyettese, az Államtudományi Intézet igazgatója. A március 15-e alkalmából adományozott kitüntetést a közjog, az európai közigazgatás, közigazgatási informatika terén végzett kutatói és oktatói munkássága, a nemzetközi tudományos kapcsolatok fejlesztésében játszott meghatározó szerepe elismeréseként ítélték oda az egyetemi tanárnak.

Nem tudták, mi az

Torma András a Szabolcs megyei Nagykállón nőtt fel, és mint meséli, érettségi után barátjával úgy döntöttek, jogra mennek. Hogy pontosan mi az, azt nem sejtették, csak azt tudták, hogy orvosok vagy mérnökök nem akarnak lenni. Az egyetem után került Miskolcra, mivel miskolci lányt vett feleségül. A jogi szakvizsga után a városi tanácson kezdett el dolgozni, másodfokú lakásügyeket kellett elbírálnia.

– Ez felelősségteljes feladat volt – emlékszik vissza Torma András –, hisz akkoriban 15-16 ezren vártak lakásra, de csak 3 ezren kaphattak évente.

A nagy fordulat akkor következett be az életében, amikor dolgozatot írt egy országos pályázatra, és első díjat nyert vele. Ekkor ugyanis felhívta őt Kalas professzor, a miskolci jogi kar egyik alapítója azzal, hogy menjen az egyetemre tanítani.

Erre készültem

– Villámcsapásként ért a felkérés, hiszen soha nem gondoltam arra, hogy én valaha oktatni fogok – fogalmaz Torma András. – Végül elvállaltam, és így lettem 1984-ben egyetemi oktató. Így derült ki, hogy tulajdonképpen én egész életemben erre készültem, csak addig nem tudtam róla.

A dékánhelyettes szakterülete a közigazgatási jog, pedig még egyetemista korában megfogadta, hogy ezzel a területtel soha nem fog foglalkozni, mert csak ebből a tárgyból kapott hármast a sok ötöse mellé. Torma András 1995-ben tanszékvezető lett, 2004-től dékánhelyettes, 2006-től az Államtudományi Intézet igazgatója, 2012 júliusától pedig ő lesz a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának a dékánja. Büszke a pályán elért sikereire, de még büszkébb három gyermekére, akik közül kettő már ügyész. A Miskolci Egyetem iránt érzett szeretetét és hűségét pedig mi sem bizonyítja jobban, minthogy 28 éve oktatója az intézménynek (és csak ennek az intézménynek), pedig 21 éve Budapesten lakik.

ÉM-HE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában