Vissza a feladónak – A sugárzó vagon délután elhagyja az országot

Még nem hagyta el Magyarországot az a cirkóniumércet szállító tehervegon, amelyet az ukránok hat napja nem engedtek be az országba, mert a megengedetnél nagyobb volt a sugárzása. A vagon késő este Záhonyból visszaindult Szlovéniába, és a tervek szerint napközben átlépi a határt.

Rácz Jenő, a MÁV Cargo kommunikációs Igazgatója a Független Hírügynökségnek szerdán azt mondta, egy Szlovéniába tartó teherszerelvényhez csatolva szállítják vissza a vagont.
Az előzetes terveknek megfelelően szerdán késő este elindult a cirkóniumércet szállító vonat Záhonyból, hogy a Józsefvárosi Pályaudvaron keresztül visszatérhessen Szlovéniába a sugárzó anyag.

Sipos Jenő, a Vám- és Pénzügyőrség szóvivője a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy csütörtökön kora reggel a vonat még Magyarországon volt, azonban a nap folyamán minden jel szerint visszaérkezik Szlovéniába. A vonat Bajánsenyénél hagyja majd el az országot.

A szerelvény még múlt pénteken Csapnál lépte volna át az ukrán határt. A környezetvédelmi vizsgálat ott megállapította, hogy a vagonok egyikének sugárzási szintje meghaladja a megengedett értéket. A vagon azóta Magyarországon vesztegel, nem engedték tovább. A cirkóniumérc sugárzási szintje bár meghaladja a megengedett értéket, semmilyen veszélyt nem jelent a közelben lakók egészségére.