Magyarország

2011.05.06. 12:24

Nem lehet különadót kivetni visszamenőlegesen

<p>Megsemmisítette az Alkotmánybíróság a 98 százalékos különadó törvénynek azt a szabályát, amely szerint azt 2005-től kell alkalmazni.</p>

Különadó: MSZOSZ szerint megnyugtató, hogy Magyarország mégis jogállam
fuggetlen | 2011.05.06 15:44

Megnyugtatónak nevezte a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének Elnöke, hogy Magyarország mégis jogállam. Pataky Péter az után közölte ezt, hogy az Alkotmánybíróság megsemmisítette a 98 százalékos különadónak azt a szabályát, amely szerint azt 2005-től kell alkalmazni.

Különadó: A Jobbik szerint az arcátlanul magas végkielégítéseket szankcionálni kell
fuggetlen | 2011.05.06 15:19

A Jobbik továbbra is szükségesnek tartja, hogy az arcátlanul magas végkielégítéseket az állam visszamenőleges hatállyal szankcionálja. Az ellenzéki párt az után közölte ezt, hogy az Alkotmánybíróság megsemmisítette a 98 százalékos különadónak azt a szabályát, amely szerint azt 2005-től kell alkalmazni.

Különadó: Az LMP szerint súlyos károkat okozott a jogbiztonságban a törvény
fuggetlen | 2011.05.06 14:54

Súlyos károkat okozott a jogbiztonságban az LMP szerint a különadóról szóló törvény, amelynek visszamenőleges hatályát pénteken semmisítette meg az Alkotmánybíróság. Az ellenzéki párt szerint ugyanakkor a pofátlan, visszaélésekkel szerzett végkielégítéseket vissza kell szedni.

Különadó: 1 milliárdnál is többet fizettek már be
fuggetlen | 2011.05.06 14:24

Több mint 1 milliárd forintnyi különadót fizettek már be az adóhatóságnak - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

Különadó: A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete üdvözli a döntést
fuggetlen | 2011.05.06 13:44

Üdvözli a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete az Alkotmánybíróság döntését, amellyel megsemmisítette a 98 százalékos különadó visszamenőleges hatályát. A taláros testület döntését azzal indokolta, hogy a szabályozással sérül az emberi méltósághoz való jog.

Különadó: Az MSZP messzemenőkig üdvözli a döntést
fuggetlen | 2011.05.06 13:19

A "legmesszemenőbbig" üdvözli az MSZP az Alkotmánybíróság határozatát, amellyel megsemmisítette a 98 százalékos különadó törvénynek azt a szabályát, amely szerint azt 2005-től kell alkalmazni.

 

Nem lehet különadót kivetni visszamenőlegesen
fuggetlen | 2011.05.06 12:24

Megsemmisítette az Alkotmánybíróság a 98 százalékos különadó törvénynek azt a szabályát, amely szerint azt 2005-től kell alkalmazni.

A taláros testület szerint az emberi méltóságot sérti ugyanis, hogy az olyan évekre is kiterjed, amelyeket az érintettek már adóbevallással lezártak. Így tehát az Alkotmánybíróság határozata szerint a 2005 és 2009 év vége között szerzet bevétel után az adóhatóság nem követelheti a különadót, ha már befizették, akkor azt vissza kell téríteni az érintett kérelmére. Ez vonatkozik a 2010-es adóévre is, nem az emberi méltóság, hanem a törvény szövegezése miatt. Hogy a tavalyi évre is kiterjedjen a különadó, az Országgyűlésnek kell lépnie.

Tavaly év végén lépett hatályba az a törvény, amely szerint az állami forrásból származó végkielégítés meghatározott része után 98 százalékos különadót kell fizetni. A törvény szerint ezt 2005-ig visszamenően kell alkalmazni. Az Alkotmánybíróság azt vizsgálta, hogy a szabályozás sérti-e az emberi méltóságot.

A taláros testület úgy látja, hogy a törvény alapján, a már adóbevallással lezárt évben megszerzett jövedelem adóztatása olyan mértékű közhatalmi beavatkozás az egyén autonómiájába, amelynek nincs elfogadható oka. Így tehát sérti az adófizető emberi méltóságát. Ráadásul az emberi méltóság védelméhez való jognak olyan funkciója is van, amely elhárítja az illetéktelen állami beavatkozást. A lezárt adóév utáni súlyosabb adó befizetése az érintettnek azonban nemcsak a jövedelmét, hanem a vagyonát, jogszerűen szerzett tulajdonát, vagyis cselekvési autonómiája anyagi alapját is megterheli. A különadó mértéke és időbeli hatálya együtt ilyen megterhelést jelent. A szabályozás nincs tekintettel az érintett családi, vagyoni körülményeire, amelyek az elmúlt öt évben jelentősen megváltozhattak.

 

A megsemmisítés a 2010-es évre is vonatkozik



Mindez azt jelenti, hogy a 2005-től 2009 végéig kivetett különadót az adóhatóság nem követelhet. Nem kell azt bevallani, kifizetni, illetve a már befizetett pénzt az adóhatóságnak az érintett kérelmére vissza kell téríteni.

A megsemmisítés a 2010-es évre is vonatkozik. Arra azonban nem az emberi méltóság védelme miatt, hiszen rövid idő telt el a végkielégítés megszerzése és a törvény megalkotása között. A megsemmisítésre a törvény szövegezése miatt van szükség. Így tehát további jogalkotói munka kell, hogy a különadó a 2010-es évre is vonatkozzon. Amennyiben ez nem történik meg, akkor az adóhatóságnak a tavalyi évben kivetett különadót is vissza kell térítenie az érintettek kérelmére.

 

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!