Virtuális lopás, valós verés

Virtuális tárgyakat szerzett meg erőszakkal két holland fiú egy harmadiktól, ezért közmunkára ítélte őket egy holland bíróság. Ez egyik vádlottnak, aki 15 éves, 200 óra, a másiknak, aki 14 éves, 160 óra közhasznú munkát kell végeznie.

A két vádlott a RuneScape nevű virtuális játékban vett részt. A RuneScape egy úgynevezett 3d multiplayer kaland, amelyben szörnyeket lehet megölni, nyomozni lehet , és kincseket lehet megszerezni. Aki belép, az kap egy karaktert, vagyis a RuneScape szerepjáték.

A közmunkára ítélt két fiú a vád szerint meg akart szerezni egy amuletet és egy maszkot az egyik játékostól. A 13 éves fiút arra kényszerítették, hogy a játékban adja át karaktereiknek az ő szereplője a kiszemelt tárgyakat. A fiúk valós veréssel, rugdosással adtak nyomatékot igényüknek, még késsel is fenyegették áldozatukat, aki végül megtört. De azután fejlenetést tett. Mivel a holland törvények értelmében a virtuális dolgok eltulajdonítása is lopásnak minősül, ráadásul a fiúk erőszakot alkalmaztak, a hollandiai Leeuwarden kerületi bírósága elítélte a két fiút.