Virtuális idegenvezető Hollókőben

Virtuális idegenvezetőket is alkalmaznak hamarosan Hollókőben. A palóc községben augusztus 20-ától használhatják a turisták az első készülékeket. Egyelőre 2 ilyet szereztek be uniós pályázati pénzből, de ha beválik, később vásárolnak újabbakat, ha meglesz rá a fedezet.

Hollókő 1987-ben Magyarországon elsőként kapta meg a budai várnegyeddel együtt az UNESCO világörökségi címét. A cím elnyerésének 20 éves jubileumára több meglepetéssel is készül a Nógrád megyei település. Pünkösdkor látogatóközpontot avattak, augusztus 20-tól pedig immár virtuális idegenvezetőt is biztosítanak a falu bejárásához – mondta a Független Hírügynökségnek Kelecsényi Péter, a hollókői önkormányzat projekt menedzsere.

Hollókő ófalu részében egy úgynevezett Ultra Mobil PC-t kérhetnek a vendégek a látogatóközpontban. A készülékek Bluetooth kommunikációs technológiával működnek. A település nevezetes pontjaihoz közeledve a látnivalóhoz tartozó pár perces történetet videó formátumban láthatják majd a turisták a kijelzőn. Emellett további információhoz juthatnak egy háttéranyag megnyitásával, ebben szöveges formátumban lesz bővebb tájékoztatás a videón bemutatott történethez.

A virtuális idegenvezetés végeztével internet-kapcsolaton keresztül a látogatók virtuális képeslapot is küldhetnek annak, akinek szeretnének. A készülékeket ingyen használhatják a turisták, de előtte írásban kell felelősséget vállalniuk az eszközért.