Virrasztási szerencsejátékok bérelt halottal a Fülöp-szigeteken

Egy Fülöp-szigeteki pap harcot hirdetett a halotti virrasztásokon tartott szerencsejátékok ellen – jelentette csütörtökön az AFP francia hírügynökség. A helyi hagyományok szerint szerencsejátékokkal mulatják az időt a gyászolók a virrasztásokon, a bevétel egy része pedig a temetést fedezi. A tradíciót azonban bűnszervezetek használják ki, akik hamis virrasztásokat tartanak bérelt halottakkal csak azért, hogy lehetőséget adjanak szerencsejátékokra.

Az ország északi részén található Lagawe város papja saját hatáskörében betiltotta a virrasztási szerencsejátékokat. Valentin Dimoc atya közölte a hívőkkel, hogy nem tart gyászmisét azoknak a halottaknak, akiknek virrasztásán a gyászolók kártyáznak. Döntését támogatja a katolikus egyház helyi szervezete is.

A virrasztásokon játszott szerencsejátékoknak régi hagyománya van a Fülöp-szigeteken. A gyászolók ugyanis játékkal mulatják az időt és tartják magukat ébren – írták Fülöp-szigeteki katolikus oldalakon. A bevétel egy részét pedig a gyászoló családnak adják, a temetési költségek fedezésére. Bár a Fülöp-szigeteken csak az állam szervezhet szerencsejátékokat, a virrasztási játékok törvényesek

A szokást azonban bűnszervezetek kezdték el kihasználni. A bandák hamis virrasztásokat szerveznek, a hitelesség kedvéért bérelt halottal, a szerencsejátékra vágyó embereknek.

Dimoc atya egyházközségében a helyi önkormányzat már egy rendelettel emiatt meg is tiltotta, hogy virrasztásokon kártyára fogadjanak a gyászolók. A katolikus pap szerint azonban a világi hatalmaknak nem sikerült betartatniuk a szabályozást, és abban reménykedik, hogy az egyházi temetés megvonása elég nagy visszatartó erő lesz a hívőknek.Sporthírek