VIRGINIAI LÖVÖLDÖZÉS: túl lassan reagált az egyetem

Túl lassan reagált annak a virginiai egyetemnek a vezetése, ahol áprilisban az egyik diák meggyilkolt 32 embert, áll egy független vizsgálóbizottság szerdán nyilvánosságra hozott jelentésében. A vizsgálat eredményei szerint az egyetemen lévő emberek figyelmeztetésével több életet is megmenthettek volna.

A dél-koreai származású Cso Szöng Huj április 16-án, helyi idő szerint reggel hétkor lőtt le első két áldozatát egy kollégiumi épületben, majd több mint két óra múlva ment át az egyetem egy másik épületébe, ahol összesen harminc diákot és tanárt ölt meg az osztálytermekben, mielőtt magával is végzett volna. Az egyetem fél tíz előtt pár perccel küldte szét a lövöldözésre figyelmeztető első emailt.

A nyolc tagból álló vizsgálóbizottság jelentése szerint az egyetem vezetésének az első lövöldözés után azonnal fel kellett volna hívnia az emberek figyelmét az esetre, vagy teljesen le kellett volna zárnia az intézményt. Ezzel több életet megmenthettek volna, állítja az eset körülményeit Virginia állam megbízásából vizsgáló csoport.

A 147 oldalas jelentés felhívja a figyelmet arra is, hogy az egyetem tisztségviselői nem kezelték megfelelően a diák elmebajára utaló jeleket. Bár sokan tudtak Cso Szöng Huj rossz mentális állapotára utaló néhány esetről, az erről szóló információkat nem dolgozták fel rendesen, és az egyetem lépet fel hatékonyan ezzel kapcsolatban.