VIRGINIAI LÖVÖLDÖZÉS: Gyertyás virrasztás a halottak emlékére

Gyertyás virrasztást tartottak kedd este a virginiai műszaki egyetemen a hétfői lövöldözés áldozatainak emlékére. A délutáni búcsúztatón részt vett George Bush amerikai elnök és felesége is. A dél-koreai fiú indítéka továbbra sem ismert.

Több ezer diák és helyi lakos vett részt a kedd este tartott gyertyás virrasztáson az egyetem központi részén lévő réten.

A korábban tartott búcsúztatáson Virginia kormányzója az egyetemi közösség összetartását és egységét éltette, csakúgy, mint George Bush amerikai elnök is rövid beszédében.
Virgina kormányzója közölte: vizsgálatot indítanak annak kiderítésére, hogy hibáztak-e a hatóságok az események kezelésében. A túlélők közül többen is azzal vádolják az egyetemet, hogy nem tett eleget tanulóinak megvédésére. Leginkább azt kifogásolják, hogy nem értesítették időben a veszélyre a diákokat az első lövöldözés után.

A 23 éves fiatalembert társai zárkózott, magányos embernek írták le, akiről szinte semmit nem tudtak. A nyomozók úgy tudják, hogy Huj antidepresszánsokat szedett. Az egyik diáktársa internetes naplójában úgy fogalmazott, hogy pontosan olyan típusú ember volt, aki végrehajt egy iskolai lövöldözést: “magányos, az erőszak megszállottja súlyos személyi problémákkal”. Ian McFarlane közölte: a dél-koreai fiú jutott először eszébe, mint a lehetséges gyilkos.

Cso Szöng Huj 1992-ben érkezett az Egyesült Államokba szüleivel, akik egy ruhatisztítót üzemelnek. Nővére a neves Princeton Egyetemen végzett. Szüleit a koreai Yonhap hírügynökség információja szerint kórházba kellett szállítani: sokkot kaptak az események után. Cso utolsó éves volt az egyetem angol szakán. Az ott készített írásait egyik tanára annyira zavartnak és nyugtalanítónak tartotta, hogy tanácsadásra küldte a fiatalembert. A professzor-asszony személyiségi jogokra hivatkozva nem hozta nyilvánosságra Cso írásait.

A gyilkos búcsúlevelében a “kicsapongó, gazdag kölyköket”, az “erkölcstelenséget” és a “csaló sarlatánokat” kárhoztatta. A rendőrség gyanúja szerint az első gyilkosságok után írta meg a kilenc oldalas levelet szobájában, ahol magához vette fegyvereit, átment a másik épületbe, láncokkal lelakatolta a bejárati ajtót és elkezdte a mészárlást.

Egyelőre nem lehet tudni, hogy pontosan mi volt az indítéka a fiatalembernek. A dél-koreai nagykövetség egyik munkatársának a nyomozók azt mondták, hogy az eseményekhez köze lehet egy volt barátnőnek.

Cso márciusban legálisan vásárolt egy kilenc milliméteres Glock típusú fegyvert az egyik fegyverboltban. A koreai fiatal zöld-kártyával élt az Egyesült Államokban, így joga volt fegyvert viselni.