VIRGINIAI LÖVÖLDÖZÉS – Csaló sarlatánokat okol rémtettéért a tömeggyilkos

A “kicsapongó, gazdag kölyköket”, az “erkölcstelenséget” és a “csaló sarlatánokat” kárhoztatja búcsúlevelében az a 23 éves dél-koreai diák, aki az amerikai történelem legnagyobb iskolai vérengzését követte el hétfőn, egy virginiai egyetemen. A több oldalas, zavaros levélből az ABC amerikai tévétársaság idézett néhány sort.

A blacksburgi műszaki egyetemen végzős diák hétfőn összesen 32 embert gyilkolt meg, további 30-at megsebesített, majd saját magát is agyonlőtte. A szobájában talált búcsúlevélben egyebek mellett azt írta: “Ti kényszerítettetek erre!”

Cso Szöng Huj – a nyomozás szerint – az utóbbi időben “erőszakos, aberrált viselkedés” jeleit mutatta. Állítólag több diáktársnője után is kémkedett, egyszer pedig tüzet okozott az egyik hálószobában.

George Bush amerikai elnök elrendelte, hogy vasárnapig minden közintézményen eresszék félárbocra az állami zászlót, a gyász jeléül. Az egész világról egyébként özönlenek a részvétnyilvánítások Amerikába. Még az Egyesült Államokkal diplomáciai kapcsolatban nem álló Irán külügyi szóvivője is “az iráni nép mély részvétét” fejezte ki az áldozatoknak és hozzátartozóiknak.

A vérengzés nyomán egyébként rögtön ismét fellángolt a vita az amerikai fegyvertartásról.