Virágvárosi címre pályázik Eger

Európai virágvárosi címre pályázik Eger, az ugyancsak heves megyei Noszvaj pedig a legvirágosabb falu szeretne lenni. A nemzetközi versenyre idén 12 országból 12 város és 12 falu nevezett be. Az a település nyer, ahol láthatóan nagy hangsúlyt fektetnek a virágosításra és a parkosításra.

A nenemzetközi zsűri vasárnap látogatott el Egerbe, ahol megnézték a Dobó teret, a Szépasszony-völgyét és az egri érseki palota kertjét is. Monika Hetsch, a zsűri osztrák elnöke a Független Hírügynökségnek azt mondta: az európai virágvárosi cím elnyerésével sokat nyerhet a győztes település. A tapasztalatok ugyanis azt bizonyítják, hogy a nyertes városokba több külföldi turista látogat el. Ezért nem csak a virágok mennyiségét, de a parkosítás jellegét is pontozza a zsűri.

Azt, hogy Egernek milyen esélyei vannak, a zsűri elnöke nem árulta el. Az idén ugyanis 12 európai országból 12 város és 12 falu nevezett a versenyre. A magyar települések mellett osztrák, szlovák, szlovén, belga, cseh, horvát, holland, angol, olasz, német és ír városok és falvak indultak a versenyen. A győztes települések nevét szeptember 21-én hirdetik ki Londonban.

Az egri önkormányzat idén a korábbi évekhez hasonlóan több, mint 30 millió forintot költött virágosításra. Habis László, Eger polgármestere bízik a győzelemben. A bírálóbizottság hétfőn a heves megyei Noszvajra látogat.

Az Európai Virágos Városok és Falvak versenyéhez Magyarország 1990-ben csatlakozott, a közép-kelet európai térségből elsőként. A verseny egyébként 1975-ben kezdődött és azóta is Európa legsikeresebb, mintegy 25 ezer települést, több mint 55 millió embert mozgósító versenye. Az elmúlt 17 év alatt Magyarország három aranyérmet nyert város kategóriában: Siófok ( 1997), Kaposvár (2004), Nagyatád ( 2006). Egy aranyérmet falu kategóriában: Géderlak ( 2002). Ezenkívül 12 ezüst és 7 bronz helyezést ért el.