Helyi közélet

2015.03.02. 17:00

Nézőpont: A százmilliárdos bukta

Ne bízz az ilyen úri huncutságban, mint a bankok, bankszámla, befektetés, elektronikus rendszerek, és így tovább. Kiss László jegyzete.

Ne bízz az ilyen úri huncutságban, mint a bankok, bankszámla, befektetés, elektronikus rendszerek, és így tovább. Kiss László jegyzete.Nem is olyan régen – kábé tavaly nyáron – engem is hívtak a Buda-Cash-tól befektetést ajánlva. Olyan részvényt, amelynek ukrán kitettsége volt, s amikor mondtam, hogy hát egy kicsit mintha kockázatos lenne a dolog, megnyugtatott a bróker: ugyan, az ukrán-orosz konfliktus elsimul gyorsan.

Hát nem simult el. Sőt. Mindazonáltal meglehet, igaza volt a brókernek, ami a részvényt illeti, csak kérdés az időtáv. Azaz, könnyen lehet, hogy valóban rendeződik a helyzet, ha nem is rekordsebességgel, és egy újjáépítős, EU-pénzes Ukrajnával a háta mögött ezen a papíron jelentőset lehetett volna kaszálni. Hát ilyen a tőzsde. Kosztolányi szerint forró szívvel kell szeretni és hideg fejjel csinálni, mások, kevésbé emelkedett gondolkodók szerint meg csak azzal a pénzzel tőzsdézzünk, aminek az elvesztése ugyan fáj, de nem túl nagy gond. Miért írom ezt? Nem azért, hogy a Buda-Cash ügyet, vagy a benne résztvevőket mentsem. A konkrét ügyről csak annyit, hogy az évtizednyi észrevétlen csalás alighanem bullshit, mese. A kilencvenes években voltam banki és tőzsdecég-tanácsadó. Egy kör, amely nem is kicsi, mindig tudta, ki hogy áll. Honnan és mi hiányzik. Melyik cég hol sáros és mennyire. Aki ebben a körben dolgozik, összetart és beszélnek egymással, szemük meg van. Nagyon sok céges, kisbankos bukás észrevétlen maradt, mert eladták idejében, csendben megoldották, elboltolták. De, aki ezzel foglalkozott, pontosan tudta, mi történik. Azt elhiszem, hogy a hivatalos vizsgálatok nem mutattak semmit. De, hogy az értők és bennfentesek ne csacsogtak volna jó régen már erről, azt nem hiszem. Majd most talán kiderülhet, hova és hogyan szállt el a százmilliárd, de az, hogy miért éppen most buktatták be őket, az soha.

De nem is ez a lényeg. Minden ilyen ügy rést üt, gyengíti azt az építményt, ami amúgy is igen gyenge alapokon áll Magyarországon, s amit úgy hívunk, pénzügyi kultúra.

Milyen következtetést von le egy Buda-Cash ügyből a nem rutinos befektetők, azaz a népesség java része? Ne bízz az ilyen úri huncutságban, mint a bankok, bankszámla, befektetés, bankkártya, elektronikus banki rendszerek, és így tovább. Mindabban, ami egy korszerű ország életét meghatározza – akkor is, ha vannak benne hibák, bukták.Amúgy is rosszul áll a bankok népszerűségi szénája. Holott az elátkozott valuta alapú hitelek ügye is sokkal inkább politikai, államirányítási hiba, mintsem pusztán a bankoké. Azt, hogy mit tehetnek a bankok és mit nem, mindig egy adott gazdaságirányítás dönti el – ha azt akarja, ne legyenek valuta alapú hitelek, akkor nincsenek.

Egyszóval hatalmas pénz a százmilliárd, de ettől még nem szabad visszafordulni azon az úton, ami a korszerű pénzügyi kultúra felé vezet. Ha tetszik, ha nem, nem tarthatjuk a párna alatt a pénzt, és nem térhetünk vissza a borítékban kapjuk a fizetést rendszerére. Épp ellenkező irányba kell menni: megértetni mindenkivel a pénzügyi világot, megtanítani mindent róla, mint a KRESZ-szabályokat. Apropó: miért is jöhet ki úgy iskolából gyerek Magyarországon, hogy nincs KRESZ-vizsgája?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában