Helyi közélet

2010.09.03. 14:05

Gótikus út, középkori lakoma

<p>Miskolc, Putnok - Jó példák az együttműködésre a magyar-szlovák közös turisztikai programcsomagok.</p>

Hosszú évekre visszatekintő együttműködést ápol egymással Borsod-Abaúj-Zemplén megyeés Kassa Kerület. Az együttműködésnek mindig is fontos része volt a turizmus, egymás térségének népszerűsítése. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Tourinform Iroda – KULCS-TOUR Nonprofit Közhasznú Kft. vezető partnerségével zajló „Tours without borders” projekt keretében – melyet a Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 támogat – közös turisztikai programcsomagokat dolgoztak ki a Gótikus út, a Vaskultúra útja, valamint a Várak és kastélyok útja tematikus utak mentén. A szlovák partner Igló (Spišská Nová Ves) városa, így Borsod-Abaúj-Zemplén megye értékein túl a Szepesség és Gömör látnivalói kerültek be a csomagokba – hangsúlyozta Bazsó György projektkoordinátor. A projekt összértéke 294 599 euró, ebből a KULCS-TOUR Kft-re eső rész a következőkből áll: önerő: 6 719,25 EUR (5 %), magyar állami támogatás: 13 438,50 EUR, ERFA- forrás: 114 227,25 EUR, összesen 134 385 euró.

Tesztelték a kínálatot

A projekt utolsó szakmai programja a magyar szakmai sajtó és utazási irodák részére szervezett tesztcsoport study tour volt, mely augusztus 26-27-én a Gótikus út programjain vezette végig a résztvevőket. A kétnapos út első állomása Putnokona Gömöri Múzeum volt, ahol Tamás Barnabás polgármester is köszöntötte a csoportot. Az ebédre – amely egy középkori lakoma volt – Sajómercsén, Gál Benedek és családja portáján került sor, akik a későbbiekben e programon túl lovastúrák formájában is szeretnék az érdeklődőknek bemutatni az útvonal értékeit. Ezt követően Gömörszőlősön É. Kovács Judit és családja mutatta be az ide zarándokló érdeklődőknek e parányi falu páratlan értékeit, a gazdag néprajzi gyűjteményeket, s kínálta a fáradt vendégeket házi szörppel, teával és süteménnyel.

Ezután Szlovákiában folytatódott a program , Rozsnyón. Másnap reggel a helyi városnézés végeztével a jelenlevők Iglón megtekintették a Mária Mennybemenetele templomot, melynek tornya legmagasabb az országban. Ezután a lőcsei Szent Jakab templom következett, mely páratlan fafaragásairól és Európa legmagasabb faoltáráról híres. A szepeskáptalani gótikus templom után a csoport a Szepesi Vár (mely a Világörökség része) megmászásával fejezte be a tanulmányutat.

Online foglalás

A projekt zárókonferenciáját augusztus 31-én Miskolcona City Hotelben tartották. Itt összefoglalták mindazokat az eredményeket, melyeket a projekt végrehajtása során sikerült elérni. Bemutatták az új kiadványokat, a honlapokat, ahol az online foglalási rendszeren kívül az önálló csomagolás lehetősége is elérhető lesz, valamint előadások hangzottak el a tematikus utak lehetőségeiről és jelentőségéről is. A múltbéli sikeres együttműködés ellenére nagy szükség volt a foglalási rendszer összekötésére, hogy hatékony együttműködés jöhessen létre a határ-menti térségekben, illetve hogy hozzáférhető információforrás álljon rendelkezésre a turisztikai termékcsomagokról– fogalmazott Hidvéginé Molnár Judit, a Magyar Turizmus Zrt. észak-magyarországi regionális igazgatója. Fontos volt az interaktivitás biztosítása, illetve az intézmények bevonása a rendszerbe. A projekt eredményeit széles körben népszerűsítendő, Kassán, Katowicében, Prágában, Pozsonyban és Bécsben került sor közös prezentációkra, ahová az ottani utazási irodákat, szakmai szervezeteket és a sajtó képviselőit hívták meg. Záróprogram ugyan mai, de ez a rajt – érvelt Ph Dr. Miroslav Semes, Igló alpolgármestere. A két nemzet összefogása jó példa az együttgondolkodásra – hangoztatta Gergely Zsolt, a megyei önkormányzat alelnöke. Mindenképpen tovább folytatjuk ezt a programot Kassával uniós pénzekből, most a turizmus került reflektorfénybe. 2013-ban Kassa lesz Európa fővárosa, már most felkészülünk erre. 

ÉM-BGy

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában