Virágoskertek versenyben Telkibányán

Virágoskertek versenyben Telkibányán
© Fotó: Bujdos Tibor
Telkibánya – A település vezetése azt szeretné, ha minél több színpompás kertje lenne a községnek.

Koncsol Lászlóné Piroskát igencsak megleptük, amikor beállítottunk hozzá, hogy szeretnénk megnézni szép virágoskertjét. Ő és férje ugyanis az idén az egyik díjazottjai a Virágos Telkibánya versenynek. Hogy rászolgáltak erre a címre, már a kapuban kiderül. Fehér és piros jegecskék szegélyezik a lépcsőhöz vezető járdát. A teraszon, a nyárias időnek köszönhetően még pompáznak a petúniák, szomszédságukban egy bakopa lengedezik a cserépben.

Aztán a kertben folytatjuk a sétát. A kocsibejáró mellett bársonyvirágok virítanak, a nagy kapunál pedig élénkpiros, nagyfejű petúniák bólogatnak. De található itt leander, és egy kis talicska is, amiben szintén bársony­virágok fürdenek a fényben. Az előkert egyik dísze a formára nyírt buxus. Piroska ezt is büszkén mutatja.

A mályvákat szeretem a legjobban.” – Koncsol Lászlóné

Megjegyzi, igazából a férjével kellene beszélgetnünk, hiszen ő a virágok fő gondozója, de ő most kiment a gyümölcsösbe, ott tüsténkedik. Piroska a házimunka mellett inkább a veteményeskert művelését vállalja magára.

Megéri a fáradozás

Piroska elárulja: ő is nagyon szereti a virágokat, hiszen sokkal hangulatosabb a kert, ha virágok is pompáznak benne. Kedvence a muskátli. Bár sok gondozást igényelnek ezek a növények, de megéri a fáradozást. Minden évben kitelelteti őket. Ősszel majdnem tövig levágja a szárát. A garázsban pihennek a hideg hónapokban, majd tavasszal, a megnyúlt, vékony szárakat ismét levágja, és akkor lesz a muskátli igazán szép és erős.

Piroskáékhoz Kassai Zoltán polgármester is elkísért bennünket. Ő annyit tesz hozzá: a versenynek legfőbb célja, hogy a község vezetése ösztönözze az itt élőket a szép, gondozott és virágos környezet kialakítására, hiszen ez növeli Telkibánya idegenforgalmi vonzerejét. Az önkormányzat a versennyel kíván nyilvánosságot és elismerést adni azoknak, akik munkájukkal szebbé, virágosabbá teszik közvetlen környezetüket.

ÉM-HE