Virágos Gábor lett az örökségvédelmi szakszolgálat megbízott főigazgatója

Az ország különböző múzeumai továbbra is részt vesznek a régészeti lelőhelyek feltárásában, főleg azok, amelyek egy-egy területre szakosodtak. A nagyberuházásokkal, például útépítéssel járó feladatokat viszont ezentúl a Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálat (KÖSZ) látja majd el. Az Oktatási és Kulturális Minisztérium hétfőn mutatta be az új szervezet megbízott főigazgatóját, Virágos Gábort.

Az ásatás joga eddig a megyéké volt, de a szakértők szerint nem volt eléggé hatékony az örökségvédelem forrásainak felhasználása. A szaktárca ezért április 4-én az Állami Műemlék-helyreállítási és Restaurálási Központ átalakításával létrehozta a Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálatot, hogy a jövőben ők végezzék a nagyberuházásokhoz kapcsolódó, megelőző régészeti feltárásokat. A központ országos hatáskörrel bír, részben önállóan végzi a feltárásokat és adott esetben bevonja a többi, hasonló feladatot ellátó intézményt is – ígéri a minisztérium.

Az intézmény főigazgatói posztjára hamarosan pályzatot írnak ki; az elbírálásig Virágos Gábor régész, az OKM eddigi tanácsadója irányítja a KÖSZ-t. A megbízott főigazgató hétfői sajtótájékoztatóján elmondta: maximum 20 fős állandó létszámbővítést tervez, és a közeljövőben egy 8-10 tagú tanácsadó testületet is felállítanak, az egyes régészeti korszakok elismert hazai szakembereiből.

A szakszolgálat kezdetben a Nemzeti Infrastruktúrafejlesztő Zrt. (azaz a korábbi Nemzeti Autópálya Zrt.) 100 milliós értékhatár feletti, illetve az 1,5 milliárd forintot meghaladó beruházásaiban vesz majd részt, de egy év múlva ez utóbbi 500 millióra változik. A beruházás nagyságáról – annak számszerű megadási kötelezettsége nélkül – a beruházó köteles nyilatkozni – közölte korábban a szaktárca.

A nagyberuházások esetében ezentúl kötelező lesz a terepi munkával készült hatásvizsgálat, a megfigyelés pedig minden, régészetet érintő munkafázisan kötelező lesz. A feltáráskor talált leletek raktározásának forrásait a szakszolgálat biztosítja majd.