Virág mellé óvszer jár a Fülöp-szigeteken

Virág mellé gumióvszert kapnak a Valentin-napra vásárló férfiak a Fülöp-szigeteken az egészségügyi hatóságok döntésének köszönhetõen. A fõváros, Manila legnagyobb virágpiaca mellett két sátrat állítottak fel szombaton, amelyekben óvszert és a biztonságos szexet hirdetõ szórólapokat osztanak az arra járó férfiaknak.

Az akciót a kormányzat fõ epidemiológusa, Eric Tayag vezeti, ám Gloria Arroyo államfõ kabinetje – tartva az ország születésszabályozást ellenzõ egyházi vezetésének nemtetszésétõl – igyekszik a lehetõségek szerint távol tartani magát tõlne. “A kondomokkal kapcsolatos politikánk nagyon egyszerû. Nem a fogamzásgátlás végett adjuk azokat” – fogalmazott Arroyo szóvivõje az állami rádiónak adott nyilatkozatban, hozzátéve, hogy ha az emberek mégis e célra használják, az már nem a kormány dolga.

Mint mondta, az akció célja, hogy visszaszorítsák a HIV-fertõzések egyre növekvõ számát az országban. “Sokan, akik már megkapták az AIDS-et, nem is tudják, hogy vírushordozók” – mondta, kiemelve, hogy a lakosok közül töben azt sem tudják, pontosan hogyan terjed a vírus.

Vannak viszont , akik szerint mégis a születések számának visszaszorítása az akció végsõ célja, nem is teljesen ok nélkül. Egy, a múlt hónapban megjelent kormányzati tanulmány szerint három újszülöttbõl egyet nem terveznek és nem várnak a szülei a Fülöp-szigeteken, ahol komoly gondot jelent a túlnépesedés, és nem egyszerûsíti a dolgot a római katolikus egyház születésszabályozás-ellenes magatartása sem. Az ország lakossága idén várhatóan eléri a 94 milliót, ami a 2007-es népszámlálási adatokhoz képest ötmilliós növekedést jelent.