Viperamarás elleni szérum miatt menesztették az főgógyszerészt

Késve adott tájékozatást az országos tisztifőgyógyszerész arról, hogy lejár a viperamrás elleni szérumkészlet felhasználhatósági ideje, ezért kell mennie -indokolta az egészségügyi miniszter Antal Csaba felmentését egy pénteki sajtótájékoztatón. Horváth Ágnes azt mondta: valamennyi kórháznak naprakész nyilvántartást kell vezetnie a gyógyszereiről, ennek ellenőrzése pedig az ÁNTSZ, így a tisztifőgyógyszerész feladata is. Éppen ezért volt elfogadhatatlan, hogy pont az ő munkahelyén nem történik meg az ellenőrzés -tette hozzá.

Antal Csaba az InfoRádiónak nyilatkozva azt mondta, hogy felmentésének okát nem tudja, mert a hivatalos papírokat még nem kapta meg, de a vipera-vakcina ügyben szerinte a szabályoknak megfelelően járt el.

A Népszabadság pénteken számában írt arról, hogy Antal Csabát a jelenlegi fővárosi vezető, Bódis Lászlóné váltja az országos tisztifőgyógyszerészi poszton, a menesztett vezető pedig a közép-magyarországi főgyógyszerész lesz.

Horváth Ágnes az üggyel kapcsolatban nemcsak a késedelmes jelzést kifogásolta, hanem elfogadhatatlannak nevezte azt is, hogy ilyen esetekben nem gondoskodnak a készletek beszerzéséről, hanem áttolják a felelősséget másra.

Antal Csaba ugyanakkor úgy gondolja, hogy a vakcina ügyében a szabályoknak megfelelően járt el, amikor két héttel a lejárat előtt jelezte, a problémát, ennyi idő ugyanis szerinte elegendő ahhoz, hogy a sürgősségi ellátóhelyek a szükséges gyógyszereket beszerezzék.