VIP-chat Szűcs Erikával: kórházösszevonást terveznek

VIP-chat Szűcs Erikával: kórházösszevonást terveznek
Hol tart az önkormányzati kampány hajrájában bejelentett miskolci almazseléüzem létesítése? Rövid volt Szűcs Erika válasza a BOON szerdai VIP-chatjén.

Hol tart a kampány hajrájában bejelentett miskolci almazseléüzem létesítése? Rövid volt a válasz.
Káli Sándor miskolci polgármester és a befektetőként jelentkezők az önkormányzati választás kampányának hajrájában jelentették be egy almazseléüzem létesítését.
Pontosabban: egy gyárkomplexumét, amely, külföldre termel majd, és néhány év alatt több ezer munkahelyet kínál Miskolcon. Hol tart az ügy? – tette fel a kérdést egy Észak-olvasó Szűcs Erika miskolci alpolgármesternek.

Területi nyugdíjasok

Szűcs Erika volt a Borsod Online VIP-chatjének szerdai vendége: egy órán át válaszolt az élőben és az előre feltett kérdésekre. A fentire meglehetősen szűkszavúan: „Az előkészítés nem az akkor ígért ütemben halad.”
Egy chatelő kérdése: „Nem lehetne néhány önkormányzati fenntartású intézményt, aminek ugyanaz a profilja, összevonni, és egy pár igazgatói és igazgatóhelyettesi fizetést és járulékait megspórolni?”
Szűcs Erika válasza: „Az elmúlt években ilyen lépéseink voltak, és a következő évekre is tervznünk kell ilyeneket, most már az oktatáson túli területeken is.”
Kiegészítő kérdések és feleletek: „Mely területeken?” „Az egészségügyben és a szociális területen.” Utóbbin belül – válaszolta a további kérdésre az alpolgármester – például az önálló gondozási központok számának csökkentése jön szóba, de a nyugdíjas klubok területi lefedettségének meghagyása mellett. Azt már a chatelésen jelen levő újságíró kérdezte meg Szűcs Erikától: „És az egészségügyben? Ott mit jelent az összevonás szándéka?” A válasz:

Kevesebb panelpénz

„Volt egyszer Miskolcon egy Erzsébet Egészségügy Központ-terv.” (Keretes írásunkban idézünk azokból a terv kapcsán született cikkekből, amelyek 2001-ben jelentek meg az Észak-Magyarországban. Ezekből kiderül: a Semmelweis és a Diósgyőri Kórház összevonásáról lett volna szó.)
A BOON-on zajló VIP-chat egy másik témája volt a panelfelújítás. A beíró javaslata, amelyet köszönettel vett, és amelynek továbbítását megígérte Szűcs Erika: információk közlése a város honlapján. És még mindig panelprogram: mire számíthatunk? Nos: „Az idei eseményeket a tavalyi pályázatok megvalósítása fogja meghatározni, de arra kell számítani, hogy a jövőben jelentősen át fog alakulni a program. Kevesebb támogatás és hosszabb lejáratú hitel lesz a jellemzője.”
A Szűcs Erikával folytatott VIP-chaten „elhangzottakra” visszatérünk.

Hat éve kitalálták
Idézetek a 2001-es Észak-Magyarországokból: „Hosszas késéssel bár, de teljes egészében elkészült a szakértői jelentés, mely a Miskolc két kórházának közös gazdasági, műszaki és klinikai diagnosztikai egységesítésérôl való közgyűlési döntést hivatott előkészíteni….” „A szakértői jelentés alátámasztja a Semmelweis és a Diósgyőri Kórház egységes gazdasági, műszaki irányítására vonatkozó javaslat jogosságát, és kimutatja, hogy jelentős tartalékokat rejt a rendszer…”
„Még távolabbra tolódik a két miskolci kórház közös (esetleg további külön) gazdálkodásáról való döntés. A közvetlen hivatkozási ok: a két kórház hiányos adatszolgáltatása miatt hiányos a szakértői jelentés. – A szakértői jelentés legfőbb hiányossága éppen a végeredmény – foglalta össze tömören az illetékes alpolgármester, Alakszainé dr. Oláh Annamária. S hozzátette: a hiánypótlásra nem is lehet számítani a nyár vége előtt…”
Dr. Koleszár Lajos, a Semmelweis Kórház igazgató főorvosa szerint Miskolcon is elkerülhetetlen az irányítási, financiális és strukturális válságban lévő egészségügy átalakítása…”


Szabados