Viola egyesben, Béke párosban kajak-kenu világbajnok

Béke Kornél (balra) és Gál Péter
Béke Kornél (balra) és Gál Péter - © Fotó: magámarchívum
Tiszaújváros, Miskolc – A múlt hétvégén Szolnokon megrendezett Egyetemi és Főiskolai kajak-kenu világbajnokságon a Tiszaújvárosi KKSE lapátosa, Béke Kornél K-2 1000 méteren aranyérmet szerzett.

Ugyancsak aranyérmes lett Viola Viktor, a Diósgyőri KSC sportolója, méghozzá C-1 500 méteren.

Három számban

A Diósgyőri KSC Viola Viktorral képviseltette magát, aki három számban állt startvonalra: C-1 500 méteren első lett (1:56.710), C-4 200 méteren (Horváth Ákossal, Graboplast Győr; Sáling Áronnal, Grabosplast Győr; Némedi Konráddal, KSI) a harmadikként ért célba (36.548), és C-4 500 méteren (Horváth Ákossal, Graboplast Győr; Koleszár Zoltánnal Atom SE; Kovács Máté Andrással Dunaferr SE), amelyen negyedik helyezést szerzett (1:40.981).

– Sajnos, nem sikerült a felnőtt vébére kijutnom, így ez lett az idei fő versenyem – mondta lapunknak Viola Viktor.

– Már elég régen mentem egyest nemzetközi mezőnyben, körülbelül 4-5 éve, akkor még utánpótlás-versenyzőként. Most azonban bizalmat szavaztak nekem a szövetségben, s ezt mindenképpen szerettem volna meghálálni. Ennek megfelelően készültem, hogy minél előrébb végezzek, lehetőleg a dobogón. Ugyan az előfutamban a fehérorosz srác, Krysko megvert, de nem eveztem ki magam maximálisan, viszont éreztem, hogy jól megy. Ő nagyon odapakolta magát akkor, látszott rajta, akkor meg is előzött vagy másfél másodperccel. A döntő nagyon szoros lett, de én nyertem egy tizeddel…

Hátrányban volt

A diósgyőriek versenyzője a taktikájáról is szót ejtett:

– Ezt a távot, az ötszázat úgy építem fel általában, hogy az elején meghúzom, elmegyek a többiektől, aztán ameddig kitart az erő, kitart… – árulta el Viola Viktor.

– Ezúttal volt egy kis szembe szél, emiatt a táv közepén kissé visszavettem a tempóból, s az utolsó 150 méterre megint odapakoltam magam. Ekkor Krysko még előttem volt, de az angol Jones is, és az utolsó 50 méternél is volt még majdnem fél hajó a hátrányom. Innen tudtam győzni, akkor magam sem tudtam, hogy miként, mindenesetre nagyon jól jött ki a lépés. A másik kettő számra, a négyesekre annyira nem készültünk, azok nem zavarták az egyes felkészülésemet. A pályafutásomban nagy lökést jelent ez az aranyérem, mert az utóbbi időben nem ment annyira.

ÉM-MI


Idő: az Eb-döntő határán

Az októberben 25. életévét betöltő kenustól azt is megkérdeztük: ez az egyes időeredmény mire lenne jó például egy felnőtt Európa-bajnokságon?

– Először annyit, hogy a Szolnokon hozott időtől mentem már sokkal jobbat, 1:53 perc körülit – tette hozzá Viola Viktor. – Ez a főiskolás eredmény úgy nagyjából a B-döntő elejére lenne elégséges egy felnőtt kontinensbajnokságon, vagyis összesítésben 10. hely környékére, de lehet, hogy még éppen be lehetne vele csúszni a legjobb nyolcba.

A DKSC lapátosa legközelebb a hónap végén Szolnokon sorra kerülő magyar bajnokságon ül hajóba, még nem dőlt el, hogy mennyi, de körülbelül 8-10 számban.