Óvintézkedések Erdély-szerte

Részlegesen feloldották a karantént kedden a romániai Tulcea megyében levő Ceamurlia de Jos helységben. A madárinfluenza miatt a külvilágtól több mint egy hétig elzárt lakosok a fertőtlenítő szűrőkön keresztül már ki- és bejárhatnak a faluba, miután annak fertőtlenítése már befejeződött, a vírust pedig embereken nem mutatták ki.

A nem messze fekvő Maliuc faluban még egy fertőtlenítést rendeltek el a H5N1 vírus jelenléte miatt, a helység továbbra is karantén alatt áll.

Erdély-szerte óvintézkedések vannak érvényben a madárvész miatt. A határátkelőkön fertőtlenítik a gépkocsikat, ugyanakkor az állatvásárokat is bezáratták.

“A vásárok Arad megyében zárva vannak, habár az Állategészségügyi Igazgatóság ellenőrzései során nem talált fertőzésre utaló nyomot” – mondta el a Független Hírügynökségnek Horváth Levente Arad megyei alprefektus. Tájékoztatása szerint a lakosság körében nem tapasztalható pánikhangulat, sőt a csirkehús iránti kereslet sem csökkent.

“A román hatóságok szúrópróbaszerű ellenőrzéseket végeznek a gazdaságokban, háziszárnyasokat és sertéseket a lakosság csak az Állategészségügyi Igazgatóság engedélyével szállíthat” – tájékoztatta a Független Hírügynökséget Laura Morar, a Kolozs megyei prefektúra szóvivője. Morar kifejtette: az óvintézkedések között szerepel az is, hogy a lakosságnak csak állatorvosi engedéllyel szabad szállítani a szárnyasokat és a sertéseket.

Romániában eddig mindössze a Duna Deltában levő Ceamurlia de Jos és Maliuc helységekben mutatták ki a madárinfluenza vírusának az emberre is veszélyes H5N1-es típusát.

Az Egyesült Államok kormánya félmillió dolláros támogatást nyújt Romániának
a madárinfluenza terjedésének megfékezésére. Az Egyesült Államok bukaresti nagykövetségének keddi közleménye szerint az összeg a mezőgazdasági
termelőknek a madárvész elleni védekezésre való felkészítését fedezi, ugyanakkor a döglött madarak összeszedéséhez szükséges védőfelszerelést is adományoznak.