Vint Cerf: nem az ADSL-é a jövő

A felhasználók többsége jelenleg asszimmetrikus hálózaton kapcsolódik az internetre (ADSL, kábel), vagyis a letöltési sebesség viszonylag magas, akár több megabites másodpercenként, de a feltöltési sebesség, vagyis a kétirányú kommunikáció másik ága már jóval lassabb sávszélességgel rendelkezik. Ez várhatóan változni fog a jövőben, mert korlátozza számos szolgáltatás működését, például a video-konferenciákét és a felhasználók saját tartalmainak megosztását. Egyebek mellett erről beszélt Vinton G. Cerf Google-alelnök, az internet alapító atyja hétfői sajtótájékoztatóján. A jelenleg a bolygóközi internet kifejlesztésén dolgozó szakember hétfőn 19:30 órától tart előadást a Mindentudás Egyetemén.

1997-ben összesen 22,5 millió kiszolgáló szerver működött és körülbelül 50 millióan használták az internetet. 2006-ra már csaknem 400 millióra emelkedett a szerverek száma, és idén egymilliárdnál is többen szörfölnek naponta a világhálón – mondta Vint Cerf.

Az IP (Internet Protokoll) óriási előnye a többi kommunikációs csatornához képest, hogy bármit képes szállítani, csak egy a fontos, hogy digitális adatokból álljon. A technológia megjelenése átvágot minden korábbi szokást, hogy az egyes rendszerekhez, például a tévé- és rádióadásokhoz, vagy a telefonokhoz külön-külön hálózatokra volt szükség.

A Google-alelnök szerint a felhasználók hamarosan maguk is tartalom-készítőkké válnak és egyre több saját adatot osztanak meg a világhálón. Az internet terjedésével új üzleti modellek is megjelentek a semmiből. Ilyennek nevezte például az e-bay nemzetközi árverési oldalt és az amazon-t, ahol szinte bármilyen könyv, CD, vagy DVD megvásárolható.

Hamarosan változni fog az internetes videotékák technológiája is a sávszélesség emelkedésével – közölte Vint Cerf. A filmek streaming, vagyis on-line megtekintése helyett a felhasználók pillanatok alatt letölthetik a mozikat. És nem csak magát a filmet kapják meg, hanem számos plusz infomációt az alkotásról, a forgalmazó további előzeteseit és reklámokat is – tette hozzá. Új értelmet nyerhet például a “product placement”, vagyis a kereskedelmi termékek filmben való elhelyezése is. Ha megjelenik egy szponzorált termék a filmben, a felhasználó rákattinthat az árura, amiről információkat kaphat, akár meg is rendelheti on-line – mondta a szakember.

Vint Cerf beszámolt egy-két internet-alapú új ötletről is. Ilyen például a digitális “képkeret”, ami remek ajándék lehet nagyszülőknek, távoli rokonoknak. A képkeretben, ami valójában egy kis LCD-képernyő, mindig azt, vagy azokat a képeket lehet látni, amit a felhasználó elküld annak, akinek adta az ajándékot. Az SMS-ező hűtőről már korábban is lehetett hallani, amely üzenetet küld, ha úgy érzi például, hogy kevés a tej. Ennek egy továbbfejlesztett változata az, amikor a hűtő a fürdőszobai mérleggel is kapcsolatban áll, és nem engedi kinyitni az ajtaját, ha a mérleg túlsúlyról küld jelentést – ismertette a fejlesztést a Google alelnöke.

Vint Cerf 1943-ban született Connecticut államban, New Havenben. 1966-ban házasodott meg és két fia van. A Stanford Egyetemen számítástechnikai tudományok szakán 1970-ben szerzett MSc, 1972-ben pedig Ph.D. fokozatot. A Kaliforniai egyetemen töltött évei alatt dolgozott az ARPANET-en, a legkorábbi csomagkapcsolt számítógép-hálózaton, az internet elődjén. 1972-től, mint stanford-i professzor folytatta a számítógépes hálózatokkal kapcsolatos kutatásait. 1976-tól az Egyesült Államok Védelmi Minisztériumának Fejlett Kutatási Központjánál (DoD Advanced Research Projects Agency, DARPA) dolgozott egy kutatás-fejlesztési program vezetőjeként. Ezen tisztsége alatt, 1976-tól 1982-ig meghatározó szerepe volt a TCP/IP protokoll és az internet kifejlesztésében. Ezt követően 1982-től 1986-ig az MCI Digital Information Services alelnöke. 1994-ben visszatért az MCI-hez mint az Internet Architektúra vezető alelnöke.

1999-ben csatlakozott az ICANN tanácsához, ahol 2007-ig a tanács elnöki pozícióját tölti be. 2005-ben a Google bejelentette, hogy szerződtette Cerf-et mint “Chief Internet Evangelist”-et. Jelenleg az Interplanetáris Protokollon, vagyis a bolygóközi interneten dolgozik a NASA Jet Propulsion Laboratóriumával közösen.