Villant a kasza, de nem arattak

Villant a kasza, de nem arattak
A csütörtök esti verekedés óta csupa bizonytalanság Abaújvár, a helyiek ugyanis félnek tőle, hogy lesz folytatás. A rendőrség járőrözéssel próbálja ezt megelőzni.

Egyelőre nem tudni biztosat, mi váltottak ki az összetűzést a szlovák határ menti kistelepülésen, egy bizonyos, a kocsma előtt csütörtökön kirobbant dulakodásban nem kímélték egymást a résztvevők. A tarsolyból előkerült néhány, inkább a mezőgazdaságban megszokott kéziszerszám, pengett a kasza, villant a vasvilla. Csuha Pál polgármester elmondta érdeklődésünkre, a bajok forrását nem lehet a csütörtöki napon megtalálni, a gyökerek korábbra vezethetők vissza. Más abaúji és taktaközi településekről bevándorolt romák képtelenek beilleszkedni a közösségbe, ami nem igazán tetszik a tősgyökeres cigányságnak.

Harci alakzat

Kisebb atrocitások előfordultak már, most viszont eldurvult a helyzet. – Ahogy tudom, kard is előkerült – sorolja a polgármester. – A bunyó a kocsma előtt vette kezdetét, állítólag vasvillával vágta hátba egyik a másikat, szó szót követett. A néhány éve itt lakók azután segítséget kértek szomszéd településeken élő ismerőseiktől, gyülekeztek mindkét részről. Kialakult két, cirka húsz-húszfős tábor, egymásnak estek, végül a rendőri erők megérkezése után fejezték be a tettlegességgé fajult szóváltást. A faluban annyira fél ettől a pár családtól a lakosság, hogy szinte szólni sem mernek, velük egyébként mindennaposak a problémák.

Rács az ablakon

Ezt erősítik meg a környéken élők, akik érthetően nem akarják felfedni nevüket. – Úgy tudjuk – mondja egy középkorú hölgy, - ezekkel az emberekkel ott is gond volt, ahol korábban éltek.Az ottani önkormányzatok csak úgy tudták eltávolítani saját településükről, hogy itt vásároltak nekik lakást. Mintegy három éve nincs nyugalom, feltörték a hétvégi házakat, az idősebbek egy hétig nem kaptak ebédet, mert ellopták az Öregek Otthonából az élelmiszer alapanyagot. Vannak idősek, akik a szobaablakra rácsot szereltettek, annyira félnek.

Az eset beszédtéma az utcán és bár vannak vélemények, miszerint befejeződött az ügy, mások azt mondják, lesz folytatás. Ez utóbbit látszik igazolni az a tény, hogy ott jártunkkor két járőrautó cirkált az utcákon annak ellenére, hogy a dulakodásban résztvevők abban az időpontban rendőrségi kihallgatáson vettek részt. Jelenleg nagy a közfelháborodás, tehetetlenek a lakosok, de van olyan magyar származású fiatalember, aki azt mondja, hogy szívesen állna az őslakosnak számító romák oldalára, ha arról lenne szó, hogy erőszakkal el lehet távolítani a néhány éve betelepülteket.

A festői környezetben fekvő falu vonzza a turistákat, de kihalt a kemping, mert jellemző a randalírozás. – Jönne ide német, lengyel, szlovák, de miután megáll egy külföldi gépkocsi és a benne ülők meglátják a lepusztított környezetet, azonnal továbbállnak. Egy hétvégi ház debreceni tulajdonosa már be sem zárja az ajtókat miután távozik a községből, mert nincs értelme. Nem is nagyon jár vissza.

Itt kell megjegyezni, hogy Abaújvár területileg Gönc Rendőrőrséhez tartozik. A város rendvédelmi szerve tíz főből áll, tíz kisebb településen látnak el szolgálatot és magában a városban. Abaújváron nincs polgárőrség, nincs CKÖ, csak félelem van. A sérülteket már kiengedték a kórházból.

Serfőző László

“Hatalomszerzés” miatt csatáztak?

Negyven rendőrt vezényeltek Abaújvárra a cigány kisebbség által lakott településrészre csütörtökön este, ugyanis a tősgyökeres és később betelepültek között eddig nem tisztázott értelmű, ” hatalomszerzés” miatt tört ki tömegverekedés.

Kaszával, kapával és más eszközzel felfegyverkezve csaptak össze a táborok. A csatajelent ellenére csupán négyen szereztek könnyebb sérülést. Sulyok János alezredes az Encsi Rendőrkapitányság vezetője érdeklődésünkre elmondta: a polgármester azzal magyarázta az atrocitást, hogy “hatalomszerzés” és rivalizálás miatt mentek ölre egymással a tősgyökeres csoporthoz tartozó romák, megerősítve táborukat gönci és fügödi segítőkkel, másik oldalon a betelepültek, oldalukon abaújszántói és vizsolyi romákkal. Az indulatokat a rendőri jelenlét gyorsan megtörte. Az egyenruhások döntő többsége már éjszaka elhagyta a falut. Mindenesetre néhány járőrpár azóta is folyamatosan a kritikus falurészen van, hogy az esetleges újabb fellángolásnak idejében elejét vegyék. Az ügyben csoportos garázdaság miatt indított eljárást a rendőrség.

PT